– Människor som bor intill ett vindkraftverk har rapporterat att de störs i sin sömn men vi har saknat vetenskapligt stöd för det, säger Kerstin Persson Waye, professor i miljömedicin vid Göteborgs universitet.
Nu kan forskarna slå fast att det finns en koppling.
– Jag tycker resultatet är väldigt intressant. Dels med tanke på att vi ser påverkan vid så pass låga nivåer, och dels för att vi ser att objektiva data stöttas av det som testpersonerna själva säger att de upplevt.
50 personer i studien
50 personer deltog i studien. 24 personer bodde högst en kilometer från ett eller flera vindkraftverk sedan minst ett år. Övriga 26, bodde inte nära vindkraftverk.
Deltagarna fick sova i ett ljudmiljölabb tre nätter. Där utsattes de för vindkraftsljud. Hjärnverksamhet, ögonrörelser och puls registrerades för att se hur deltagarna reagerade en tyst natt jämfört med en natt där de utsattes för fyra olika perioder av ljud från vindkraftverk.
Fördröjt och kortare drömsömn
En natt i vindkraftsljud gav fördröjd och kortare drömsömn. Dessutom rapporterade deltagarna att de upplevde sämre sömn.
– Studien ger oss information som vi behöver för att antingen behålla eller förändra de riktlinjer som finns, säger Kerstin Persson Waye.
Naturvårdsverket, som ansvarar för hur miljöbalken ska tillämpas när det gäller vindkraftsbuller utomhus, genomför just nu en översyn av riktlinjerna.
”Kan inte utesluta en viss påverkan”
– Slutsatsen vi drar av studien är att man inte kan utesluta att det kan ske en viss påverkan av sömnen när det gäller vindkraftsljud, säger Lisa Johansson, teknisk handläggare Naturvårdsverket.
Trots det väntas inga förändringar när det gäller riktvärdena för buller.
– Vi ser att vår nivå ligger bra till för vindkraftsbuller om man tittar på WHO:s riktlinjer, säger Lisa Johansson.
I klippet får du följa med Kerstin Persson Waye in i ljudmiljölabbet i Göteborg.
Fakta om studien:
Ljuden som användes var skapade för att efterlikna vindkraftsljud utom- och inomhus. Inomhus med fönster på glänt, respektive stängt.
Utomhusljuden representerade relativt ogynnsamma förhållanden med något högre medelljudnivå än vad som i dag är tillåtet i Sverige.
Inomhusnivåerna var lägre än de svenska riktvärdena, och under de nivåer där man tidigare sett sömnpåverkan av exempelvis trafikbuller.
Utöver mätning av fysiologiska reaktioner via elektroner fick testpersonerna själva skatta hur de upplevt sin sömn.