Under våren gav regeringen länsstyrelserna i uppdrag att ”starta samverkan mellan kommuner och redovisa andra insatser på området”. Syftet: bättre samverkan mellan kommunerna i respektive län ”och en samordning av arbetet nationellt”.
Rapporten ska ge ministern en bild över hur fenomenet med social dumpning ser ut ute i landet.
Ludvika sticker ut
I en tredjedel av Dalarnas kommuner så råder det bostadsbrist. Bristen är högre i kommunernas centralorter, varför bostäder utanför i större utsträckning drabbas av social dumpning, skriver bland annat länsstyrelsen Dalarna.
– I enskilda fall så vet vi att det finns kommuner som sagt att ni kan få bostäder i Ludvika. Det märks i vårt ekonomiska bistånd, i missbruksvården och i barn- och ungdomsvården, berättar Ann-Sofie Andersson.
Under dagen presenterade civilminister Ida Karkiainen (S) slutrapporten av arbetet nationellt, som sammanställts av Länsstyrelsen i Östergötland.
AKTIV MEDVERKAN TILL BOSÄTTNING I ANNAN KOMMUN / SOCIAL DUMPNING
Social dumpning är när en kommun får personer i behov av stödinsatser att flytta till en annan kommun utan att personen själv uttryckt en tydlig vilja att flytta.
Det är ofta kommuner med hög arbetslöshet och en hårt ansträngd kommunal ekonomi som då behöver överta ansvaret och kostnader för individer som flyttar från mer välbärgade kommuner. Social dumpning förekommer både mellan kommuner inom ett och samma län samt mellan kommuner i olika län.
Länsstyrelsen i Östergötland fick i maj 2021 i uppdrag att samordna länsvis samverkan och bidra till informationsutbyte nationellt. Slutredovisningen presenterades av civilminister Ida Karkiainen (S) onsdagen den 15 december.
Källa: regeringen.se