Skäggig man i mössa framför mätskåp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur luften kan bli ännu bättre – exempelvis genom dubbdäcksförbud eller enkelriktade gator. Viktor Tsiamis på Länsstyrelsen Dalarna svarar på tre frågor om luften i länet. Foto: Hannes Forssell/SVT

Luften i Dalarna – bra just nu men kan bli bättre

Uppdaterad
Publicerad

Miljömålet om Frisk luft i Dalarna uppnås inte. Men utvecklingen är positiv och i stort så är luften i länet bra, enligt länsstyrelsen. Samtidigt är nya gränsvärden på gång från EU, vilket kan göra fler kommuner skyldiga att ta fram åtgärdsplaner för att förbättra luften i framtiden.

– EU har som förslag att införa lägre värden, så det visar sig i framtiden, säger Viktor Tsiamis, miljömålssamordnare på länsstyrelsen Dalarna.

Världshälsoorganisationen WHO skärpte för två år sedan riktlinjerna när det gäller luftkvalitet. Luftföroreningar klassas av organisationen som ett av de största hoten mot folkhälsan. Enligt en studie från Naturvårdsverket beräknas luftföroreningar orsaka 6 700 förtida dödsfall i Sverige varje år.

Nya EU-direktiv

EU håller nu på att ta fram egna direktiv kring luftkvalitet, som ska närma sig WHO:s gränsvärden när det gäller till exempel hur mycket partiklar och kvävedioxid som luften ska få innehålla.

EU:s direktiv ligger till grund för de miljökvalitetsnormer som används i Sverige. Hedemora var en av åtta kommuner som överskred normen 2022 och kommunen har nu ett krav på sig att ta fram en åtgärdsplan för att förbättra luften.

Renare på lång sikt i Falun

Falun har under många år mätt halten kvävedioxid i nedre delen av Svärdsjögatan. Även om halterna sett till årsmedelvärdet stadigt har stigit långsamt sedan 2020 så hade pandemin en dämpande effekt på trafiken och jämför man 2019 med 2022 så sjunker samma medelvärde.

Det är också den långsiktiga trenden som syns menar Cecilia Berg, hållbarhetsstrateg på Falu kommun.

– Det är kopplat till att vi får renare fordon i form av bättre avgasrening men också elektrifieringen av fordon, säger hon.

Luftmätningar i Dalarna

Dalarnas luftvårdsförbund ansvarar för att med hjälp av kommunerna i länet kontrollera och rapportera luftkvaliteten till SMHI.

Ämnen som granskas är bland annat arsenik, bensen, bly, kvävedioxid, och partiklar.

För att få fram luftkvaliteten görs beräkningar av den plats eller platser i varje kommun som bedöms vara mest påverkad av luftföroreningar. Beräkningarna baseras bland annat på trafikmängd och hur platsen ser ut.

Därefter används ett verktyg för att göra en uppskattning av utsläpp. Om de beräknade halterna överskrider en viss gräns sätts en mätpunkt upp för att göra fysiska mätningar på plats.

Olika nivåer av utsläpp kräver olika åtgärder. Är utsläppen över den så kallade nedre utvärderingströskeln krävs mätning av halterna.

Om nivåerna går över de så kallade miljökvalitetsnormerna, som bland annat anger vad som är skadligt för människor, så kan kommunen i fråga behöva ta fram en åtgärdsplan för att få ner halterna i luften.

Nivåerna i Dalarna när det gäller miljökvalitetsnormerna bedömdes 2022 klaras av samtliga kommuner förutom Hedemora när det gäller grova partiklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.