Foto: Arkiv/SVT

Malung-Sälen vill lägga ner näringslivsenheten

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälens kommun vill lägga ner hela näringslivsenheten i kommunen som en del av besparingarna på 50 miljoner kronor.

Redan i slutet av förra veckan meddelade Malung-Sälens kommun att man har problem med ekonomin och att 55 personer varslats om uppsägning då de akut måste spara 50 miljoner kronor.

Nu presenterar man en del av den sparplanen där man nu föreslår att lägga ner näringslivsenheten och kostenheten.

”Pengarna är slut”

– Det här är en jättejobbig process, men pengarna är slut och vi har vänt och vridit på varje sten. Tas inte pengarna här så finns risken att de måste tas på andra ställen och vi vill inte behöva ta från vård, skola och omsorg, säger Hans Unander (S), kommunalråd i Malung-Sälen till SVT Nyheter Dalarna.

På näringslivsenheten handlar det om 5,5 tjänster som försvinner om enheten läggs ner. På det ska man enligt kommunen spara 3,6 miljoner kronor per år.

Det arbete som i dag görs av personalen på näringslivsenheten, som till exempel att utveckla turism och andra företag, planerar kommunalrådet istället att ta över själv tillsammans med kommunchefen.

– Många av de här frågorna hamnar redan i dag på oss i slutändan. Det är klart att det kan bli tufft, men försvinner 55 personer i verksamheten så kommer alla att få mer att göra, då är det inte mer än rätt att vi också får det, säger Unander.

55 personer måste bort

Det finns också planer på att lägga ner kostenheten i kommunen. Där handlar det om fyra tjänster som kan försvinna och planen är att den verksamheten istället läggs på kommunens barn- och utbildningsförvaltning respektive socialförvalting. Det är de förvaltningar som bedriver de verksamheter där kosten är en del, som skolor, förskolor och äldreomsorg.

Man kommer nu att analysera konsekvenserna av förslaget och inleda fackliga förhandlingar som ska vara klara i mitten av maj, enligt uppgift till SVT Nyheter Dalarna. 

– Allt ska gås igenom, sen kan det visa sig att vi behöver titta extra på någonting, men 55 personer måste vi minst minska för att ha en budget i balans 2018.

”Gör det här för våra barn och barnbarn”

Hans Unander tillträdde sin tjänst som kommunalråd i Malung-Sälen så sent som den första april i år.

– Det är klart det är en tuff start, men det här är för våra barn och barnbarns skull. Vi måste se till att de har en ekonomi i ordning att ta över i framtiden, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.