Dalakommunerna får ta del av drygt 282 miljoner kronor av de 16 miljarder som ska fördelas i hela landet. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Mångmiljonbidrag betalas ut från staten – så mycket får dalakommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna och länets kommuner får runt en halv miljard i bidrag enligt ett förslag i regeringens höstbudget. Totalt fördelas 16 miljarder kronor i generella och riktade statsbidrag.

Intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, räknar med ett underskott på 28 miljarder i landets kommuner och regioner nästa år. Bland annat på grund av ökade priser och inflation. Skatteinkomster kommer inte täcka detta och genom den satsning som nu görs hoppas regeringen att kommunerna ska kunna undvika neddragningar inom vård, skola och omsorg.

De generella bidragen till dalakommunerna och regionen uppgår till drygt 282 miljoner kronor.

Utöver det vill regeringen genomföra riktade satsningar i Dalarna på:

Skola och utbildning – 56,2 miljoner kronor

Hälso- och sjukvård – 103

Socialtjänsten – 5,5

Civilförsvaret inom regionen och kommunerna 2,8 miljoner kronor.

Bland annat handlar det om satsningar inom skolan på att förbättra arbetsmiljön för lärare i socioekonomiskt utsatta områden. Inom hälso- och sjukvård på cancervården och förlossningsvården.

I faktarutan nedan kan du se hur mycket respektive dalakommun tilldelas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein kommenterar förslaget på nya miljarder till välfärden: ”Vill visa att man gör mer än förra året”

Så mycket får din kommun i generella bidrag

Falun 39,8 miljoner kronor

Borlänge 34,6

Ludvika 17,6

Avesta 15,2

Mora 13,7

Leksand 10,7

Hedemora 10,2

Säter 7,5

Smedjebacken 7,3

Rättvik 7,4

Gagnef 7,0

Malung-Sälen 6,8

Älvdalen 4,6

Orsa 4,6

Vansbro 4,5

Älvdalen, Orsa och Vansbro får dessutom 3 miljoner kronor var i ett speciellt bidrag för befolkningsmässigt mindre kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.