Trots nytt besked från Arbetsmiljöverket är det oklart när Orienta kan öppna igen. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Matbutiken Orienta i Borlänge får öppna igen – Handels kritiskt

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Handels införde skyddstopp på matbutiken för nästan en vecka sen efter att personalen fått motta hot. Hoten kom enligt Handels från en person med kopplingar till gängkriminella personer. Nu ska Arbetsmiljöverket ha meddelat att butiken får öppna igen.

Under onsdagseftermiddagen meddelade Orienta på sina sociala medier att de får öppna igen efter beslut från Arbetsmiljöverket. Butiken skriver att de kommer öppna imorgon torsdag.

Det var förra veckan som Handels införde ett skyddsstopp efter att personalen mottagit hot från en person som enligt Handelsanställdas förbund kunde kopplas till gängkriminella personer.

Facket: ”Finns fortfarande betydande fara”

Även Handels har fått motta besked från Arbetsmiljöverket om att butiken får öppna igen. Något de är kritiska till.

– Arbetsgivaren har på inget vis tagit sitt arbetsmiljöansvar. Vi bedömer fortfarande att det finns betydande fara för de anställda på arbetsplatsen, säger Martin Nyberg, avtalssekreterare på Handelsanställdas förbund.

”Felaktig bedömning”

Handels har bland annat krävt att arbetsgivaren ska presentera en krisplan och se till att den som är arbetsmiljöansvarig har kunskap. Något som de inte har fått av Orienta.

– Arbetsmiljöverket har gjort en felaktig bedömning och Handels kommer nu gå vidare med våra jurister för att säkra arbetsmiljön för de anställda, säger Martin Nyberg.

Oklart när butiken kan öppna

Trots klartecknet är det inte säkert att butiken kan öppna redan på torsdagen. Efter skyddsstoppet beslutade nämligen fastighetsägaren Tunabyggen att stänga hela köpcentret där Orienta ligger på grund av oklart säkerhetsläge. Och det är inte bestämt om köpcentret öppnas under torsdagen. 

– Jag kommer att göra en avstämning under kvällen eller imorgon förmiddag med vaktbolag, polis och näringsidkare och baserat på den tar jag ett beslut. Det har vi gjort löpande sedan stängningen så det har inget med det nya beslutet att göra, säger Jörgen Olsson, vd på Tunabyggen.

SVT Dalarna har sökt Arbetsmiljöverket och Orienta utan att få svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.