• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En man i klarblå tröja och grå keps står på en träbåt. I bakgrunden syns en sjö och fjällen med några fjälltoppar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förbereder Björn Jonsson det sista på M/S Sylöra som trafikerat Grövelsjön. Hör honom berätta om att han tydligt märkt av lägre vattennivåer i fjällsjön de senaste åren. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Mindre vatten i Grövelsjön – så påverkas området av varmare klimat

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar sommarsäsongen i Grövelsjöfjällen. Sommaren har börjat med varma temperaturer och de senaste åren har den turistbåt som trafikerar sjön fått ta färre passagerare på grund av lägre vattennivåer.

– Att det var mindre vatten i sjön blev uppenbart 2018 när det var lite vatten överallt. Men de senaste åren har vi fått ta färre passagerare i perioder för att det är för lågt vatten, säger Björn Jonsson som ansvarar för den båt som trafikerar Grövelsjön.

En bra samlingspunkt

Från midsommar till och med september trafikerar båten Grövelsjön och kör till den norska sidan av sjön. Björn Jonsson håller på med de sista förberedelserna inför att säsongens första turister ska åka med båten.

Klimatförändringar i Sverige

– Båten blir en bra samlingspunkt för folk där vi bland annat kan upplysa om var man kan hämta vatten på fjället. Så att folk inte bara antar att det finns vatten överallt när det är varmt och torrt.

Varmare klimat

SVT har tagit fram statistik på Sveriges förändrade sommarklimat som visar att det har blivit varmare och fler sommardagar. Något som påverkar vattenflöden på flera sätt.

– Vattenbalansen i hela världen påverkas av klimatet, säger Niclas Hjerdt som är hydrolog på SMHI.

Vårfloden kommer tidigare

Det varmare klimatet gör, enligt Hjerdt, att vi de senaste decennierna, har fått mindre snö och längre vegetationsperioder – det vill säga perioden från att det börjar grönska till det börjar vissna.

–  En synlig effekt är att vårfloden överlag kommer allt tidigare och blir allt mindre vilket gör att det är mindre vatten kvar i till exempel Grövelsjön på sommaren.

– Dessutom ökar avdunstningen och växternas upptag av vatten när vegetationsperioden successivt förlängs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet