Anna Nises Borgström, tf kommundirektör i Mora, står utanför kommunhuset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så arbetar kommunen vidare med planerna på en ny högstadieskola i Mora – se mer i intervjun med Anna Nises Borgström, tf kommundirektör. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Mora kommun: Utredning pågår om alternativa platser för högstadieskola

Publicerad

I juni röstade Moraborna nej till en ny högstadieskola på Strandenområdet. Nu har konsulter fått i uppdrag av kommunen att undersöka vilka andra platser som kan bli aktuella.

– I första hand ska konsulter titta på om det finns tillgänglig mark som ägs av kommunen men de ska även titta på om det skulle vara möjligt att göra ett förvärv, säger Anna Nises Borgström som är tillförordnad kommundirektör.

En konsultfirma har nu fått i uppdrag att förutsättningslöst titta på alternativa platser för en högstadieskola.

Strandenområdet i Mora

– De ska bedöma platserna utifrån olika aspekter, bland annat hur det ser ut med kollektivtrafik och vad det finns för risker.

”Ska hanteras innan årsskiftet”

Nyligen hölls ett första uppstartsmöte med konsulterna och redan den 20 september ska de presentera ett första underlag.

– Sedan ska vi titta på det i kommunen och analysera det ihop med detaljprocessen för Strandenområdet. Innan årsskiftet ska ärendet hanteras i kommunfullmäktige.

Tanken var att den nya högstadieskolan skulle stå klar till höstterminen 2027.

– Nu bromsar vi och det kan påverka planen oavsett vad vi kommer fram till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strandenområdet i Mora

Mer i ämnet