Muddringen av den nya farleden har nu börjat Foto: Jan Peter Eriksson

Muddrar för bättre farled

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen togs det första skoptaget i farledsprojektet i Gävle. Det är inseglingsleden som ska miljömuddras för 270 miljoner kronor.

Det är staten och Gävle kommun som bekostar muddringen. Till en början kommer 600 000 kubikmeter förorenad massa att tas upp. Totalt är det omkring 4,2 miljoner kubikmeter lera och morän som ska schaktas bort för att skapa en bättre väg för båttrafiken in i Gävle hamn.

Den nuvarande inseglingen till Gävle lever inte upp till internationella säkerhetsrekommendationer idag. Detta har medfört att större fartyg på väg att angöra Gävle ibland har tvingats vänta. Många fartyg har heller inte kunnat angöra hamnen med full last.

Med hjälp av muddringen kommer farleden att bli djupare och bredare Det kommer att höja säkerheten till internationell standard.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävle hamn

Mer i ämnet