Mindre mat i kundvagnen och mer utspridd handel – så påskhandlar vi under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Mindre mängd mat och mer utspridda inköp – så ser köpmönstret ut för många nu när vi närmar oss den andra påsken under coronapandemin.

– Vi ser att många ändå påskhandlar men istället för stora kundvagnar med mycket mat så handlar personerna mindre mängd, i mindre vagnar men mer exklusiva varor, säger Niklas Bergström, butikschef på Ica Maxi i Falun.

Det här är något som Erik Nilsson, som är butikschef på Stora Coop i Falun också märkt av:

– Vi ser att folk handlar på ett annat sätt i år jämfört med förra året. Även om det är andra året med restriktioner så är det ändå en viss skillnad, då fler sprider ut sin handling mycket tidigare och dessutom väljer annan typ av mat.

Handlar online

Han pekar också på att fler beställer via nätet.

– Tittar vi på onlinehandeln så har den mer än fördubblats sedan i fjol.

Samtidigt håller grillningstrenden i sig. Enligt både Niklas Bergström och Erik Nilsson väljer allt fler att köpa grillvaror – speciellt nu under påsken.

– Det är kanske ett sätt för personer att ha en liten större sammankomst utomhus och på så vis få ett påskfirande trots restriktionerna, säger Niklas Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.