två inspektörer i en auktionshall, med prylar bakom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka prylar som Kronofogden i Falun oftast får in – och vad de säljer mest av. Kronoinspektörerna Erik och Johan tar oss med till auktionshallen. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Nätförsäljning av utmätt egendom ökar kraftigt i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogdens försäljningar på nätet ökar markant i hela landet. I Dalarna och norra Västmanland auktionerade Kronofogden ut utmätt egendom för drygt sex miljoner kronor förra året.

– Det är mer än vad vi sålde under hela 2021 och 2022. Så det har ökat ganska rejält, säger kronoinspektören Erik Mattsson.

I fjol sålde Kronofogden utmätt lös egendom för drygt 165 miljoner kronor på sina nätauktioner i Sverige. Det är nästan en fördubbling jämfört med 2019.

Falukontoret som auktionerar ut utmätt egendom från hela Dalarna, samt Ljusnarsberg, Fagersta och Norberg i Västmanland har visningar för allmänheten var sjätte vecka.

”Intresset är jättestort”

– Det är inte många som kommer på visningarna längre. De flesta köper direkt från auktionssidan. Intresset är jättestort, säger Johan Fredriksson, kronoinspektör.

Kontakta inkassobolagen och prata med dina nära och kära – här ger kronoinspektören tips för att undvika att bli skuldsatt.

Ny lag är en förklaring

Inspektörerna menar att de gör fler utmätningar idag jämfört med tidigare, vilket gör att folk köper mer saker från dem.

Dessutom kom lagen om distansutmätning 2022 och gav en skjuts i antal utmätningar och försäljningar. Den innebär att polisen kan agera åt Kronofogden på distans, ofta i samband med trafikkontroller.

– Och såklart spelar lågkonjunkturen in, att fler hamnar i ekonomisk kris, vi får in fler grejer, och att folk fått information om att vi har auktioner, säger Erik Mattsson, kronoinspektör.

I videon: Följ med till Kronofogdemyndighetens lokal i Falun och se vilka prylar som auktioneras ut.

Här ser man hur stor skillnad det är på försäljningen av lös egendom på Kronofogdens nätauktioner i Falun 2023, jämfört med år 2019-2022. Foto: Nyhetsbyrån Siren
en kvinna står lutat mot ett staket vid Långbryggan i Rättvik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kan inte beskriva hur fantastiskt det är att vara klar om tre månader” – Hör Idas tankar om att ha fått skuldsanering, och så kommer hon med tips till andra som har det svajigt med ekonomin. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

SÅ HAR SKULDERNA ÖKAT I SVERIGE:

• Vid årsskiftet fanns 417 248 personer registrerade hos Kronofogden i landet, en ökning med 23 467 personer (6 procent) jämfört med föregående år.

• Medianskulden per person låg vid årsskiftet på 78 800 kronor, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med förra årsskiftet.

• Den åldersgrupp skuldsatta som ökat mest jämfört med förra året är de äldre. 55 906 personer över 65 år har skulder hos Kronofogden, en ökning med 9 procent.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.