Polisen uppskattar att fler tågar i Nordiska motståndsrörelsens tåg än förra året. Foto: Martin Trygg

Här möts nazisterna av burop

Uppdaterad
Publicerad

Vid utsatt tid, klockan 14, började nazistiska Nordiska motståndsrörelsens tåg röra sig ner mot Falu centrum, efter att ha samlats i anslutning till butiksområdet vid Ica Maxi.

Följ SVT:s direktrapportering från 1 maj i Falun

Polisen uppskattar antalet deltagare till runt 500. Vid fjolårets demonstration i Borlänge deltog uppskattningsvis 300 personer.

Dalarna – 1 maj i Falun

Deltagarna samlades till en början i anslutning till butiksområdet vid Ica Maxi, som ligger granne med regementsområdet. Många som skulle in i affärer på området var förvånade att de fick samlas där.

– Fruktansvärt, vad ska de här att göra, sade en kvinna som var på väg in i en av butikerna.

Efter tågets väg mot centrum möttes nazisterna av protester, som intensifierades ju närmare Stora torget deltagarna kom.

Vid Stora torget hade mängder av motdemonstranter samlats. Kravallstaket höll de båda grupperna åtskilda men motdemonstranterna överröste till en början alla försök till tal från Nordiska motståndsrörelsen med rop och ramsor.

Nordiska Motståndsrörelsen och motdemonstranter har samlats på Stora Torget i Falun och får stå på varsin sida av torget. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj i Falun

Mer i ämnet