• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nordiska Motståndsrörelsen och motdemonstranter på Stora Torget i Falun under första maj 2017. Foto: Martin Trygg/SVT

”Det väckte min journalistiska nyfikenhet”

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har den svenska journalisten och fotografen Henrik Evertsson följt den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Tillsammans med NRK:s granskande program Brennpunkt har han nyligen publicerat en dokumentärfilm om organisationen – med stort fokus på Sverige och Dalarna.

I dokumentären Rasekrigerne porträtteras den nazistiska organisationen på nära håll. Ett program som går på djupet med vilka personerna bakom rörelsen är och vad de står för.

– Jag jobbade i Dalarna sommaren 2015 och noterade att NMR ökade sin aktivitet i regionen. Det väckte min journalistiska nyfikenhet, säger Henrik Evertsson.

Varför ville du göra filmen?

– All typ av extremism är bara ett knapptryck bort idag. Allt fler lever i sina egna ekokammare. Extrema åsikter frodas, oemotsagda, i egna växthus på internet. Så rent journalistiskt är det självklart att spegla och skildra dylika fenomen, säger Evertsson.

Läs även : Nazismen växer: ”Syns tydligt på gatorna”

Ledare från Dalarna

Dokumentärfilmaren följer bland annat tre av ledarna i rörelsen som bor och verkar i Dalarna. Pär Öberg, ledare för NMR i Sverige, Haakon Forwald, ledare för organisationen i Norge och Per Sjögren som är ledare för organisationen i mellansverige.

Han berättar att han närmade sig representanter ur organisationen efter att ha blivit nyfiken på dem och byggde en relation och ett förtroende för att kunna spela in filmen. Men det var inte helt enkelt.

– NMR är en aktör som upplever sig felaktigt framställd i media, så det fanns en misstänksamhet mot mig som journalist och mitt projekt. Dock minskade det med tiden, när jag förklarade vad jag ville göra, genomförde det jag förespeglat, och inget annat, säger Henrik Evertsson till SVT Dalarna.

Material bakom kulisserna

Filmen ger en inblick i hur rörelsen är uppbyggd och fungerar i Norden. Bland annat får tittarna följa med på stängda möten och träffar, samt vara med bakom kulisserna på flera demonstrationer, bland annat första maj i Falun 2017 och första maj i Borlänge 2016.

Läs även: Detta hände under 1a maj i Borlänge

Läs även: Så var första maj i Falun

NRK förklarar beslut

Men publiceringen av dokumentären är inte okontroversiell. NRK har kritiserats för att ge den högerextrema rörelsen en megafon för sina åsikter genom att visa filmen.

NRK kommenterar beslutet så här:

”De framställer ofta traditionella medier som falsk press. De hävdar att vi utför censur och att vi arbetar i ”PK media” – i politiskt korrekt media. Genom egna kanaler och i sociala medier bygger de ekokamrar där motsatser är helt frånvarande. Genom att ta rörelsen på allvar och låta dom få resonera kring sin vision, så kan debatten inte avfärdas som ”falska nyheter”. ”

Henrik Evertsson anser inte att filmen blir en megafon för NMR.

– Invändningar av det slaget kommer alltid när man bedriver journalistik om kontroversiella ämnen. Efter visningen i Norge har det varit några röster som har hävdat att vi varit gett högerextremister en talarstol. Samtidigt har, uppskattningsvis, 95 procent av alla reaktioner tvärtom hyllat den ärlighet som är genomgående i filmen. Min uppfattning är att vi inte agerar mikrofonstativ för Nordiska motståndsrörelsen, säger Henrik Evertsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.