Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tjockare i år än vad den varit de senaste två åren” – Se när nyisen skottas upp ur jättevaken där de kyligaste vansbrosimmarna snart ska hoppa i. Foto: Sofie Lind/SVT

Nu är bassängen i älven redo för vinterbadarna – rekordtjock is i Vansbro

Uppdaterad
Publicerad

Vansbrosimningen arrangerar för tredje året en vintervariant av sitt populära simlopp. Efter den snötyngda vintern har det funnits en oro för att isen inte skulle ha möjlighet att frysa till ordentligt. Men det blev precis tvärt om.

Timbersportaren Ferry Svan har precis hjälpt till att såga upp bassängen i älven, men vinterkylan gör att den måste underhållas så att is inte lägger sig på ytan inför lördagens lopp.

– Det är inte så jobbigt att skotta is, säger gymnasieeleven Axel Lilja Hedstrand som just nu har sin praktik på Vansbrosimningen.

Deltagare anmäler sig senare

Det är fler deltagare än tidigare anmält sig till simningen på lördag. Samtidigt vill inte arrangörerna att loppet ska växa sig större. Det måste nämligen finnas goda möjligheter för de nedkylda deltagarna att snabbt ta sig till bastu och uppvärmda pooler intill älvbassängen.

Arrangören ser också – precis som vid somrarnas Vansbrosimning – att allt fler deltagare anmäler sig allt senare.

– Vi tror att man vill se hur vädret blir närmare loppet numera, säger Vansbrosimningens sportchef Britta Granberg.

I videon: Följ med till isvaken som precis sågats upp.

Fakta om loppet:

• Uppskattningsvis är det 70 till 80 ton is som tas bort inför loppet. Isen är ungefär 60 centimeter tjock.

• Man kan simma antingen 25 eller 50 meter.

• Distanserna är 25 meter bröstsim, 25 meter frisim, 50 meter bröstsim, 50 meter frisim, 4x25 meter lagkapp och dopp i isvak.

• Det är i dagsläget drygt 200 anmälda till loppet. Maxtaket ligger på 300.

• Simloppet är ingen tävling och ingår inte heller i En svensk klassiker.

Källa: Vansbrosimningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.