När kommunen skulle ge mannen en ny tjänstetelefon upptäcktes att han inte hade jobbat under de 14 år han avlönats. Foto: SVT, Stina Stjernkvist SST, TT

Löneskandalen i Falun: Fängelse för både mor och son

Uppdaterad
Publicerad

Enhetschefens son fick lön i 14 år av Falu kommun – utan att jobba. Nu döms både mor och son till fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

Nu har domen fallit mot den enhetschef och hennes son som stått åtalade vid Falu tingsrätt för grov trolöshet mot huvudman. Mamman döms till två och ett halvt års fängelse. Sonen döms till två års fängelse.

Enligt Falu kommun har brottet pågått i 14 år, men domen gäller åren mellan 2010 och 2018, alltså åtta år.

Löneskandal i Falu kommun

Upptäcktes av en slump

Det var en ren slump att kommunen upptäckte att en man, som ingen av hans förmodade kollegor kände till, hade avlönats i 14 år. SVT Dalarna har tidigare kunnat avslöja att historien rullades upp då kommunen försökte ge mannen en ny mobiltelefon i tjänsten.

Totalt har brotten kostat Falu kommun över fyra miljoner kronor inklusive sociala avgifter. Under fredagen meddelade Falu tingsrätt domen.

Kvinnan har tidigare erkänt trolöshet mot huvudman, men inte i den omfattningen som åklagaren hävdat att det rört sig om. Sonen har nekat till brott.

Missbrukat förtroendeställning

Enhetschefens dom på två och ett halvt års fängelse motiveras av tingsrätten med att brottet varit systematiskt, pågått under en längre tid och varit svårt att upptäcka. Hon har enligt tingsrätten ”på ett flagrant sätt missbrukat sin förtroendeställning”.

Hon är tidigare ostraffad.

Sonen döms till två års fängelse och även om tingsrätten anser att det varken finns förmildrande eller försvårande omständigheter och att han förhållit sig passiv så var det inte fråga om att det skulle bli något annat än fängelsestraff.

Han förekommer inte i belastningsregistret på något sätt som skulle kunna ha någon påverkan på domen.

Skadeståndsfrågan avgörs separat

När det gäller eventuellt skadestånd till Falu kommun så kommer det avgöras i ett separat tvistemål. Åtalet i brottmålet har påverkats av preskriptionstid, vilket gjort att åtalet inte berört de första åren som sonen ska ha varit anställd.

Kommunen har dock gjort klart att man kommer att kräva tillbaka alla pengar som betalats ut felaktigt sedan sonen anställdes.

Totalt rör det sig om 4,1 miljoner kronor.

– Vi går tillbaka till 2004, därav kravet på 4,1 miljoner kronor, sade kommunjuristen Leif Nilsson i samband med att rättegången inleddes i början av oktober.

Riskerar höga skadestånd

Tingsrätten har tagit hänsyn till fängelsestraffen och att båda riskerar att bli skyldiga höga skadeståndskostnader och har därför beslutat att staten ska stå för advokatkostnaderna, som uppgår till drygt 230 000 kronor.

De båda försvararna har inte haft möjlighet att läsa igenom domen och har därför inga kommentarer i nuläget.

SVT Dalarna har sökt åklagare Kristofer Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Löneskandal i Falu kommun

Mer i ämnet