Det är efter ett beslut i riksdagen i slutet av juni som personalen vid Tullverket nu får hålla kvar personer på plats om de misstänks för brott.
– Det handlar till exempel om stöld eller häleri och att också kunna ta egendom i beslag vid misstanke om sådant brott. Vi får också ökade möjligheter att ingripa mot penningtvätt och människosmuggling, berättar Tullverkets kommunikatör Erika Karlsson.
Efterlängtat verktyg
För Tullverket ses den nya lagändringen som ett sätt att myndighetsgemensamt kunna förebygga ännu fler brott.
– Den största frustrationen har varit att de gånger vi påträffat gods som har kunnat varit stöldgods och så har vi inte haft möjlighet att kvarhålla personen, eller godset, utan bara fått släppa det, säger Mattias Fridegård som är chef för kontrollenhet nord vid Tullverket.
Idre gränsstation:
Tullverket och Polismyndigheten har varit samlokaliserade i nuvarande lokal i Idre sedan 1 oktober 1995. Innan dess var Tullverkets personal stationerade i tullstationen i Flötningen.
Arbetet i Dalarna bedrivs dels vid de fem gränsövergångarna till Norge och dels vid flygplatsen i Borlänge och Sälen.
Det är i dag sex personer som jobbar vid gränsstationen i Idre. Det är en förstärkning jämfört med tidigare år då det som mest har varit fem anställda.
Beslag vid gränsstationen i Idre
På senare år är det främst två större alkoholbeslag som sticker ut.
• I maj 2016 hittade vi 9741 liter öl, 607,5 liter sprit och 60 000 cigaretter i en lastbilscontainer. Även en del dopningsmedel hittades då.
• I mars 2017 hittades 12 096 liter öl, 456 liter sprit och 76 800 cigaretter i en lastbil med frysvaror.