– Jag är så otroligt glad för det! Det hade varit försmädligt om vi inte kommit iväg, säger projektledaren Patrik Andersson till TT.
Ett problem kvarstår. Två av spelarna har tillfälliga pass i Sverige, och det är inte säkert att de släpps in i Ryssland.
– En person från VM-arrangören möter upp i Moskva för att hjälpa till. I Ryssland är det totalt okänt med den här typen av handlingar.
Det var i somras som integrationsprojektet med ett somaliskt bandylandslag startade i Borlänge. Där bor cirka 3 000 somalier och 22 av dem har fått en kort men intensiv utbildning i bandy som fört dem till spel i VM:s C-grupp.
– Bara att vi kommer till start är en seger för oss, säger Andersson.
Somalia ställs mot Tyskland, Japan, Ukraina och Mongoliet.
– Tyskland gör också sitt första VM. Men de kommer säkert med ett gäng gamla hockeyspelare och då får vi det svårt. Vi hoppas att kanske kunna spela jämnt mot något lag, kanske Mongoliet.
– Sportsligt sett vill vi visa att spelarna lärt sig åka skridskor. Vi vill inte att de skrattar åt oss, och så blir det inte känns det som. Spelarna kan åka skridskor och spela, de gör allt rätt – precis som duktiga bandyspelare. Problemet är att de gör det långsammare.
Det kanske största problemet för somalierna blir kylan i Irkutsk, som har en medeltemperatur på minus 26 grader så här års.
– Vi har pratat med det svenska landslaget och har köpt exakt likadan utrustning och ska göra exakt som dem för att få de bästa förutsättningarna när vi spelar matcherna. Det kommer att bli en chock för våra spelare som aldrig varit i närheten av den här kylan tidigare.
Andersson säger att bandyprojektet har gått väldigt bra. Spelarna har inte bara lärt sig spela bandy, menar han.
– De har haft en fantastisk utveckling, varit med och träffat företagare, varit med på föreläsningar som öppnat upp för kommunikation med svenska killar och tjejer. Det är jättemånga andra somalier som vill börja med bandy och andra typiskt nordiska sporter som snowboard.
I Borlänge har det också startat ett annat projekt med målet att få 600 ungdomar, invandrare och svenskar, engagerade i föreningslivet.