I många bagarstugor är det full fart ända fram till jul, för är det någon gång på året man ska baka så är det nu. Och ofta är det flera generationer som hjälps åt, brödbaket handlar mycket om tradition.
– Våra barn har varit med sen de var små och nu är det snart dags att lära upp barnbarnen, säger Catrin Fernlund från Djurmo som bakar tillsammans med sin familj, det är faktiskt fyra generationer på plats i bagarstugan i Djurås by.
Bakkurser anordnas
För de som inte fått baktraditionen med modersmjölken ordnas kurser i bagarstugan för att fler ska få lära sig.
– Vi tar emot max tre-fyra stycken vid varje tillfälle så att alla verkligen får vara med och baka rent praktiskt, säger Lena Danielsson som är en av dem som har hand om bagarstugan i Djurås by.
Men det är inte bara i bagarstugor som det görs bröd i dessa dagar.
Potatis viktig ingrediens
I Vikarbyn träffar vi Majt och Gösta Björklund som bakar på elektrisk platta nere i källaren till sitt hus. Tuttul kallas deras specialitet, ett mjukt tunnbröd där potatisen är en viktig ingrediens.
– Potatisen gör att brödet blir segt, precis som det ska vara, säger Majt som också avslöjar hemligheten för att få brödet perfekt.
– Det gäller att mjöla ofta och lite, annars fastnar det i bordet.
Har du ett gott brödrecept att dela med dig av? Dela med dig på vår facebook.
Ingredienserna i Majtas Tuttull
Vetemjöl, rågsikt, salt, jäst, sirap, socker, anis, fänkål, matolja, mjölk och potatis