Polisregion Bergslagen får 25 miljoner kronor: ”Ökad kvalitet och effektivitet” Foto: TT

Nu satsar polisen – 25 miljoner till polisregion Bergslagen

Uppdaterad
Publicerad

Polisregion Bergslagen, som omfattar Dalarna, Värmland och Örebro, kommer få ett stöd på 25,1 miljoner kronor från rikspolischefen för att anställa personer som ska utreda brott som gäller våldtäkter och våld i nära relation, samt vålds- och sexualbrott mot barn. Det går polisen ut med på sin hemsida.

– Målet med satsningen är att få en ökad kvalitet och effektivitet. De tilldelade 25,1 miljoner kronorna går till att våra särskilt utsatta brottsoffer i större utsträckning ska få upprättelse. Fler ärenden ska leda till åtal, utredningsprocessen ska gå fortare och ärendebalanserna ska minska, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef för region Bergslagen, till polisens hemsida.

Enligt polisen ska satsningen göras både internt och externt. Det betyder att grupper inom polisen som redan jobbar med dessa brott ska förstärkas bland annat.

Då ska de nya poliserna tillsättas

De nya rekryteringarna göras under hösten 2019 och ska vara på plats under början av 2020. Man är också inne på att låta befintliga mängdbrottsutredare jobba med särskilt utsatta brottsoffer, och i sin tur ersätta de utredarna med nya personer utifrån.

– Det är viktigt att ta till vara på den kompetens vi har i regionen och ge möjlighet till kompetensutveckling för medarbetare vi redan har anställda samtidigt som vi förstärker med civila utredare utifrån, säger Niclas Hallgren, till polisens hemsida.

SÅ HÄR SER ÅTGÄRDERNA UT:

  • Resursförstärkning genom att anställa ytterligare medarbetare.
  • Använda en nationell gemensam metod för att utreda dessa typer av brott så att utredningsprocessen blir mer effektiv och rättssäker.
  • Internutbilda medarbetare som ska arbeta med dessa typer av brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.