En bild från ovan av Lilla Hyttnäs i Sundborn och en porträttbild av Karin och Carl Larsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett smakprov ur dokumentärserien ”Karin och Carl Larsson” – ”Som Pettson och Findus för vuxna”. Foto: Ur SVT:s dokumentärserie ”Karin och Karl Larsson”

Ny dokumentärserie om Karin och Carl Larsson – ”De var någon form av influencers”

Publicerad

Nu visas en ny dokumentärserie i SVT om konstnärsparet Carl och Karin Larsson och deras hem Lilla Hyttnäs i Sundborn, utanför Falun.

– De ville verkligen visa upp vad de gjorde och hur det såg ut, så man kan ju säga att de var någon form av influencers, säger vintageexperten Elsa Billgren i programmet.

Ett av världens mest kända konstnärshem ligger i Sundborn. I den nya SVT-dokumentären får vi chansen att följa med hem till Karin och Carl Larsson och ta del av den unika konstnärsmiljö som finns på Lilla Hyttnäs.

”Det är här vår Sverigebild finns”

I serien, som består av tre timslånga program, får vi ta del av historien om Karin och Carls liv och deras betydelse för historien och för Sverige.

– Alltså jag tror att det är där vår Sverigebild finns idag. Det är ju någonstans där i sluten av 1800-talet, början av 1900-talet som idén av vad Sverige är byggs. När de här bilderna kommer ut när nationsbygget håller på, så blir det liksom lite bilden av vad ett Sverige kan vara, säger arkitekten Gert Wingårdh i programmet.

I dokumentären deltar en rad konst- och kulturpersonligheter. Förutom Gert Wingårdh och Elsa Billgren syns bland andra även konstnären Lars Lerin, antikexperten Knut Knutson och matexperten Lotta Lundgren.

Första delen sänds på torsdagskvällen klockan 20.00 på SVT 1 och finns att se här på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.