kvinna som står framför spis och brödrost, hand som sätter i laddare i vägguttag

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Sofia Liljeblad på Dala Energi berätta vilka som kan få en billigare elräkning med den nya modellen: ”Får prioritera vad man vill göra först”. Foto: Alfred Olhans/SVT, Audun Braastad/TT

Ny effekttaxa införs – billigare elnätsavgift om du sprider ut användningen över dygnet

Uppdaterad
Publicerad

Elnätsleverantören Dala Energi har infört en ny prismodell för sina kunder i Rättvik, Leksand, Gagnef och Säter. Med en lägre fast kostnad kan man nu påverka sin elnätsavgift beroende på hur bra man är på att kapa effekttopparna – snart ska modellen införas i hela landet.

I den nya prissättningen är det månadens tre ”värsta” timmar dagtid respektive nattetid som ger två genomsnittsvärden av hur hårt du belastar elnätet när du använder det som mest. Dessa två värden används sedan för att räkna ut din rörliga del av avgiften.

Tidigare kunde priset bara påverkas av storleken på huvudsäkringen och den totala elförbrukningen, eftersom man inte kan välja sin elnätsleverantör.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Ska införas nationellt

Omställningen till ett mer elektrifierat samhälle gör att elnätets kapacitet pressas. En sådan här modell kommer alla elnätsägare att behöva införa senast 1 januari 2027, enligt ett beslut från Energimarknadsinspektionen.

– Vi ser ingen anledning alls att vänta. Vi vill ge kunderna incitament att sänka belastningstopparna, för alternativet att inte alls reflektera över när man förbrukar elen kan leda till att vi måste göra dyra investeringar i elnätet. Och kunden blir den som får betala i slutändan, säger Sofia Liljeblad, affärsansvarig för elnät på Dala Energi.

Kallas effekttaxa eller effekttariff

Malungs elnät var enligt SVT:s kartläggning först ut i Dalarna med så kallad effekttaxa eller effekttariff, redan från september 2021.

Men förändringen ska inte göra att elnätsbolagen tjänar mer pengar – i videoklippet förklarar Sofia Liljeblad hur det hänger ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet