Ockupationen i Lima är över

Uppdaterad
Publicerad

I Limedsforsen är konflikten med flyktingarna över. Samtliga har nu accepterat boendet där och flyttat in i husen.

– Alla förstår att det inte finns några alternativ, säger tolken och flyktingen Ahmad Assaf.

Det är nu en vecka sen de första ockupanterna i Lima valde att lämna bussarna och flytta in.

Flyktingar i Dalarna

Flera av flyktingarna tyckte att de hade körts ut i vildmarken och några ville fortfarande ändå helst återvända till Orsa eller Uppsala där de vistades innan.

Alla accepterar boendet

Men på torsdagen stod det klart att alla accepterat boendet i stugorna.

– Vi hade ett möte med Migrationsverket där vi förklarade att det är bara att hämta bussarna nu. Alla här accepterar boendet och vi förstår att det kommer många till Sverige nu och att det inte finns några alternativ, säger Ahmad Assaf som kommer från Libanon.

Han är den enda av den 50 asylsökande i Lima som kommer från Libanon. De andra kommer från Syrien, Irak, Afganistan, Eritrea och Etiopien.

Bussen inte hämtad ännu

Bussbolaget har ändå valt att inte hämta den sista bussen än. Trots det lugna läget vill ledningen för bolaget ha poliseskort från Limedsforsen men polismyndigheten ser inget akut behov för det.

Alla asylsökande har nu flyttat in i husen i stugbyn och skogen och vildmarken inpå knutarna skrämmer inte längre.

– Det var ett problem i början men nu känner jag mig lugn av att se träden och skogen, säger Ahmad Assaf.

Varmt i stugorna

Ahmad har mest haft rollen som tolk men han understryker att alla nu är nöjda med situationen i stugorna.

– Det är så varmt i dem. Vi måste stänga av elemenen under nätterna annars blir det för varmt, säger han.

Men ute börjar det bli kallt i Lima. Flera frivilliga har redan hjälpt till att skänka kläder till flyktingarna men det är inte alla som fått hjälp inför vintern. Flera – främst vuxna – behöver varmare skor, jackor och varma byxor.

– Vi är ju inte vana kylan. Vi har fått en hel del hjälp men fortfarande behövs det skor och varma jackor, säger Ahman Assaf.

Som, efter lite varmare kläder, nu drömmer om att komma in det svenska samhället. Han var polis innan han flydde från Libanon.

Vill kunna tjäna egna pengar

– Att lära mig svenska, att få ett jobb och tjäna egna pengar. Vi vill ju inte vara beroende av att vänta på pengar från Migrationsverket. Och sen kanske träffa en svensk flicka. Jag är ju singel, säger Ahman Assaf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet