– Det politiska målet i Sverige om att det ska vara en jämn fördelning av obetalt hemarbete är inte uppfyllt, säger Johan Kaluza på Jämställdhetsmyndigheten och författare till rapporten ”Livspusslet som inte går ihop”.
Enligt rapporten utför män mer underhållsarbete i och runt hemmet, till exempel montering av möbler, målning och installationer av ny teknik. Men totalt sett är fördelningen på obetalt hemarbete ojämn.
– Politiken har satt upp mål om att det ska vara jämställt för att det påverkar så många andra delar av livet. Både ekonomin och arbetsmarknadskontakter påverkas negativt, men även hälsan. Idag väljer många kvinnor bort sömn för att upprätthålla omsorgsarbete med barnen och även äldre släktingar. Det påverkar hälsan negativt och det är ett problem, säger Johan Kaluza.
Ojämn fördelningen redan hos flickor och pojkar
Enligt Jämställdhetsmyndigheten ger kvinnor mer omsorg än män till de egna barnen. Kvinnor är mer föräldralediga, de tar mer ledigt från jobbet för att vårda sjuka barn och de ägnar också mer tid än män åt tillsyn av sina barn.
Enligt Johan Kaluza så ser myndigheten att ojämlikheten börjar redan i yngre åldrar.
– Flickor tycks städa sina rum mer än pojkar, flickor hjälper till mer med matlagning. Vi kan se att det här börjar tidigt.
Vad ska man göra åt det här problemet?
– Vi föreslår en jämställdhetsbonus för att rätta till fördelningen av föräldrapenningen. Vi föreslår också ett försäkringsskydd för kvinnor och män som vårdar äldre anhöriga och andra närstående, säger Johan Kaluza.