Elin lever gömd i Dalarna: ”Om jag söker vård blir jag röjd”. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Elin lever gömd: ”Om jag söker vård blir jag röjd”

Publicerad

Elin är en av kvinnorna i Dalarna som lever gömd på grund av relationsvåld. Hon lever under ständig skräck för att hon eller barnen ska bli sjuka, eftersom hon menar att hon inte kan söka vård utan att riskera att uppgifter om henne röjs.

– Det är inte säkert för mig att söka vård i den här regionen. Om jag ska kontakta till exempel vårdcentralen eller BVC måste jag gå via växeln och ge ut mitt telefonnummer och därför har jag en reservtelefon, berättar hon.

Enligt Elin så har inte Region Dalarna ett bra sätt att bemöta personer med skyddade uppgifter. Hon berättar att bristerna inte bara ligger hos vårdcentralen och BVC utan även hos andra vårdenheter, som apoteket och psykiatrin.

– Något som är väldigt svårt för mig är att få ut mediciner, jag får helt enkelt inte ut dom. Bara att förnya ett recept tar veckor att fixa och ibland tvingas jag till och med logga in på 1177 och ge ut mitt personnummer trots säkerhetsrisken för annars kan jag inte förnya mina recept.

Elin heter egentligen något annat – i videon ovan berättar hon mer om varför hon inte vågar söka vård och Region Dalarna svarar på hennes berättelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.