Daniel Karlsson är nere i Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg och beskriver att järnmalmsbrytning skulle kunna förorena vattnet i gruvan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ner i Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg i Borlänge och hör om oron när ett prospekteringsföretag nu ska leta järnmalm i närheten. Foto: Johan Lundahl/SVT

Oro hos Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg när företag letar järnmalm i närheten

Uppdaterad
Publicerad

Ett prospekteringsföretag har fått tillstånd att söka efter järnmalm i det gamla dagbrottet vid Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg. Daniel Karlsson som driver dyk- och turismverksamhet där är nu orolig för vad det kan leda till i förlängningen om det blir dagbrottsbrytning i området.

– Besöksmålet, som sätter Tuna-Hästberg, Borlänge, Dalarna och Sverige på den globala turismkartan, kan nu alltså stå inför rämnade drömmar och krossad tillvaro, säger Daniel Karlsson.

Nidhogg Resources AB fick i oktober förra året tillstånd att undersöka om det finns järn eller andra mineraler att bryta i området. Ett arbete som ska utföras till fots av en eller två personer utrustade med GPS.

– Vi tycker att gruvhistoriken som finns i området är väldigt fördelaktig för att undersöka om det finns mer järnmalm, säger Carl-Adam Andersson vid prospekteringsföretaget.

Riskfyllt enligt turistföretaget

Experter som Daniel Karlsson vid Äventyrsgruvan talat med menar att dagbrottsverksamhet, femtio meter från de underjordiska rum och gångar där besökarna befinner sig, innebär stora risker.

– Det skulle vara svårt att upprätthålla någon form av bergsäkerhet om de bedrevs dagbrottsbrytning så nära våra bergrum. Det skulle innebära omfattande besiktningar varje gång vi tog hit besökare, säger Daniel.

Delade meningar om malmbrytningens påverkan

Enligt Carl-Adam Andersson finns det inga risker att verksamheten som bedrivs på platsen idag ska behöva påverkas eller begränsas på något vis.

– Jag tror snarare att det historiska bredvid en nutida järnmalmsbrytning kan skapa ett mervärde för turisterna, säger han.

Den 1 mars ska prospekteringsföretaget hålla ett samråd med berörda i området.

Länsstyrelsens UPPLYSNING OM OMRÅDET

  • Sökande upplyses om vikten att i god tid samråda med länsstyrelsen för åtgärder som kan påverka natur- och kulturmiljön samt om behov finns ska även ansökan om terrängkörningsdispens sökas hos länsstyrelsen.
  • Inom området finns planerade anläggningar för vindkraft samt flyghinder i form av väderradar.
  • Naturvårdsarter i hotkategorier, artrika vägkanter, skyddsområde vattentäkt/riksintresse samt kulturvägar återfinns inom ansökningsområdet.

Källa: Bergstaten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.