• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Nazismen växer: ”Syns tydligt på gatorna”

Uppdaterad
Publicerad

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, har enligt stiftelsen Expo 150 aktiva medlemmar i Sverige och är numera även är ett parti med ambitioner att ställa upp i nästa val.

I Dalarna, till exempel, bor flera av organisationens ledare och två av dem har dessutom tagit plats i Ludvikas- och Borlänges kommunfullmäktige via Sverigedemokraternas öppna listor.

I Borlänge är oron och utsattheten för rasism bland folk med utomnordisk bakgrund påtaglig. En oro och utsatthet som även tjänstemän och politiker som jobbar aktivt mot rasism känner av.

– Tyvärr är det ju så att det förekommer, precis som på väldigt många andra ställen ganska mycket nazism och rasism. Det syns tydligt på gator och torg, det är närvaro av den typen av krafter, berättar Angelica Andersson som är ordförande för Dalarna mot rasism.

Hon nämner bland annat den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens demonstration på första maj i Borlänge.

Ledare bor i Dalarna

Nordiska motståndsrörelsen har ett starkt fäste i Dalarna där flera av dess ledare bor och som, enligt stiftelsen Expo, rekryterar nya medlemmar. En tredjedel av organisationens drygt 150 medlemmar rekryterades under 2015 visar en ny kartläggning från Expo.

”Rasideologiskt och antidemokratiskt”

Enligt författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius, som studerat främlingsfientliga och rasistiska grupper sedan mitten av åttiotalet, är Nordiska motståndsrörelsen, som nu även har bildat ett parti, en av få organisationer som öppet bekänner sig till en slags nationalsocialistisk ideologi.

– Det här är ett parti som är rasideologiskt, antisemitiskt, antidemokratiskt och som kan tänka sig att använda våld i vissa lägen och som har en fundamentalt annorlunda syn på samhället, mänskliga rättigheter och demokrati. Om det blir större så kommer vi också att se att våldet och hoten ökar eftersom många av deras medlemmar ägnar sig åt sådant. På det viset är det ett farligt parti.

Kommunen upptäckte att vit makt-rörelsen var störst hot

Borlänge är en av fyra kommuner som fått i uppdrag av den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism att bygga upp ett så kallat Kunskapshus med syfte att värna demokratin mot våldsbejakande miljöer.

Men när kommunen skulle ta fram en handlingsplan mot våldsbejakande miljöer så var det inte, som man förväntat sig, den religiösa extremismmiljön man såg som det största hotet – utan vit makt-rörelsen

– Det har gjorts en kartläggning och den visar att det är vit makt-rörelsen som vi ser. Sedan finns det säkert en autonom och en religiös extremism också men de är i mindre omfattning och tillplattade, säger Marcus Hjelm som är lokal samordnare mot våldsbejakande miljöer i Borlänge.

Han får medhåll av sin företrädare Jan-Olof Lundberg.

– Det vi trodde var att vi skulle stöta på var IS och IS-resenärer, men de fanns i väldigt liten omfattning. Däremot kunde vi se hur Vit makt-rörelsen mobiliserar och ser Dalarna som sin plattform för att kunna agera politiskt.

Kuppade in sig på SD:s listor vid valet

Vid valet 2014 ökade Sverigedemokraterna kraftigt och blev näst största parti i Borlänge.

På en av partiets öppna listor skrev 21 personer namnet Pär Sjögren – han är ledare för den Nordiska motståndsrörelsens avdelning i Värmland och Dalarna. Rösterna räckte för att ta ett av Sverigedemokraternas mandat och få en ersättarplats i kommunfullmäktige.

Hotfull i fullmäktige

Hur påverkar det politiken här i Borlänge?

– Pär Sjögren har bara varit uppe ett fåtal gånger i fullmäktige och en gång var han riktigt hotfull. Men han deltar inte så mycket i debatten så förutom hans närvaro och försök att ta plats, och att han har sina kompisar på åhörarläktaren, så har han i debatten inte påverkat särskilt mycket, säger Jan Bohman (S) som är kommunstyrelsens ordförande, tillika kommunalråd, i Borlänge.

Inlägget, som flera ledamöter uppfattade som hotfullt, gjordes när kommunfullmäktige antog handlingsplanen mot våldsbejakande miljöer tidigare i år.

Då sa Pär Sjögren:

”Jag är beredd på tuffa tider. Frågan är om ni är det? Men lycka till. Det kan behövas om ni ska ge er på oss.”

Vill inte intervjuas

Pär Sjögren vill inte bli intervjuad av SVT Nyheter om det inte sker i direktsändning men säger att Nordiska motståndsrörelsen vill vara med där politik förs.

Vid årets sista kommunfullmäktige i Borlänge, så deltar inte Pär Sjögren i debatten, men på åhörarläktaren sitter som vanligt några av hans sympatisörer. Deras närvaro har väckt oro hos en del fullmäktigeledamöter vilket har fått till följd att den tidigare gemensamma entrén har separerats med en vägg för att skilja åhörare och ledamöter åt.

Inget politiskt inflytande

Liksom Jan Bohman (S), så anser inte författaren Anna-Lena Lodenius att Nordiska motståndsrörelsen har något direkt politiskt inflytande. Deras eventuella påverkan på politiken sker genom mer eller mindre hotfulla beteenden. 

– Även om de ställer upp i val och hoppas få lite röster så kommer de knappast ha någon chans att driva igenom något. Deras inflytande handlar mer om att skrämma och hota, säger hon.

Kommunalrådet i Borlänge tycks ändå tror att Nordiska motståndsrörelsen påverkar politiken lite i kommunen.

Finns det en oro eller rädsla för att driva vissa frågor politiskt?

– Jag tror inte att vi har kommit dit än men jag tror att det ligger i farans riktning, säger Jan Bohman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.