Jonas Eklund äger ett egen vattenkraftverk, men tror att många andra inte vågar investera på grund av de regler som EU nu vill att Sverige ska efterleva. Foto: SVT/Lars-Gunnar Larsson

Osäker framtid för de små vattenkraftverken

Uppdaterad
Publicerad

EU kräver nu att Sverige ska miljöanpassa sin vattenkraft och det är främst de små kraftverken som berörs. Bara i Dalarna finns drygt hundra mindre kraftverk, vars framtid nu är oviss.

LÄS MER: ”Annan syn på exploatering i dag”

Jonas Eklund öppnar dammluckan från sjön Hinsen vid Korsån och vattenföringen ökar på en gång. En bit nedströms ligger det lilla kraftverket i Korså bruk där det producerats elström sen 1900-talets början.

Men problemet är att det här vattenkraftverket – och många till – saknar moderna tillstånd och vattendomar – något som EU nu kräver.

– Det är alldeles riktigt att vi kör på gamla vattendomar. Men om det går igenom att man ska betala mellan 300-500.000 kronor för en ny vattendom, då blir det väldigt kärvt, säger kraftverksägaren Jonas Eklund.

Se ett tv-inslag om vattenkraftverket här:

Många saknar vattendomar

Totalt finns 112 små vattenkraftverk och kraftverksdammar i Dalarna. Merparten av de små verken har tillstånd enligt gammal vattenlagstiftning – och i några fall saknas vattendomar helt.

Men länsstyrelsen, som har tillsynen över anläggningarna, har valt att ligga lågt med tillståndskrav. De väntar på hur EU-direktiven ska tolkas.

– Dammarna kan vara väldigt gamla, men själva kraftverken att producera el är inte lika fullt lika gamla och flera av dem saknar tillstånd. Och förr eller senare så kommer de behöva tillstånd och då kommer också sannolikt också krav på miljöförbättrande åtgärder, säger Stefan Tansbo på länsstyrelsen i Dalarna.

Många törs inte investera än

Varken länsstyrelsen eller kraftverksägarna vet vilka spelregler som ska gälla i framtiden.  Frågan är vad som då händer med de små kraftverken.

I Sverige finns det 1.900 sådana och de svarar för cirka 7 procent av vattenkraftens elproduktion. 

Jonas Eklund, som äger kraftverken i Korsån och Dådran, är bekymrad för framtiden.

– Det finns exempel på folk som har sökt sådana här nya vattendomar och sen inte haft råd att investera och modernisera. Nu har jag gjort den här investeringen, men nog tror jag det är många som inte törs göra det på grund av det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.