Spel på nätcasinon lockar många spelare. Foto: Karin Wesslén, TT

Otydligt var man söker hjälp för spelmissbruk i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Det är något av en soppa som möter den som behöver hjälp med spelmissbruk i Dalarna. Flera kommuner saknar helt information på sina sajter.

– Det där är absolut en fråga som vi kan ta med oss, säger Jeanette Hjortsberg, tf divisionschef för psykiatrin inom Region Dalarna.

Ny lagstiftning 2018 skulle göra det lättare för personer med spelmissbruk att få hjälp. Ansvaret ska delas mellan kommunerna och regionen, men en studie från Stockholms universitet visar att ett stort ansvar fortfarande läggs på ideella krafter.

Anders Algstrand, ordförande i ideella Spelberoendes förening Borlänge, säger att arbetet inte riktigt kommit igång i Dalarna – trots att det gått två år.

Spelberoende

– Man har väl goda ambitioner, men det finns väldigt mycket kvar att göra, säger han.

Saknas tydlig information

Frågan är vart man vänder sig. En enkel sökning på nätet torde räcka, men icke. I Gagnef finns till exempel ingen information om spelmissbruk på kommunens hemsida, fast det finns hjälp att få.

– Det är kanske en brist att vi inte har information om det. Vi är en liten kommun. Det är lite av en resursfråga, säger Mats Björk på Socialförvaltningen.

Inte heller Älvdalen, Mora eller Orsa gör det lätt – noll resultat om man söker på spelmissbruk på kommunernas sajter. I Falun hänvisas man via kommunens växel och blir placerad i kö.

– Innan hade vi telefontider. Då skulle patienterna pricka in när vi hade öppet. På det här sättet upplever jag att flera har möjlighet att höra av sig och få hjälp, säger Linda Nääs, tf enhetschef på Missbruksenheten.

Finns hjälp att få

Surfar du in på Region Dalarnas hemsida så hänvisar de till 1177.se. Väl där hänvisas du i första hand vidare till den nationella stödlinjen.

Men det finns hjälp för den som behöver den. Till exempel KBT-behandling via internet. I regionens egna app, Min vård, finns en möjlighet att få digital vård. Regionen jobbar på att få in psykologiska behandlingar inom primärvården där också.

– Jag skulle rekommendera att man söker via sin primärvård för att komma vidare, säger Jeanette Hjortsberg, tf divisionschef för psykiatrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelberoende

Mer i ämnet