En Sverige-skylt som är blå med gula stjärnor misstänks ha stulits vid norska gränsen strax väst om Sälen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill att man låter vår vägutrustning vara ifred” – hör Trafikverket om den misstänkta skyltstölden strax väst om Sälen. Foto: Google Maps, Sofie Lind/SVT

Ovanliga stölden: Sverigeskylten vid norska gränsen försvunnen

Uppdaterad
Publicerad

Stulna skyltar är något som Trafikverket får hantera en del – men i Grundforsen, strax väst om Sälen, har en ovanlig skylt nyligen försvunnit.

Det är längs vägen in till Sverige vid norska gränsen i Grundforsen som det just nu saknas en Sverigeskylt.

Att just Sverigeskyltar stjäls tillhör inte vanligheterna.

– Det är ovanligt, säger Per-Olof Sjölander på Trafikverket.

Oklart hur vanligt skyltstölder är

Oftast är det nämligen skyltar med ortsnamn som stjäls, alternativt hastighetsskyltar.

– I något fall har vi polisanmält stulna skyltar – och i något fall har polisen hört av sig och där vi fått tillbaka skyltar i något beslag.

Brotten går dock oftast inte att polisanmäla, eftersom Trafikverket inte vet vem som ligger bakom brottet och då inte heller vem som de ska anmäla.

”Kostnader vi kan lägga på annat”

SVT har varit i kontakt med Trafikverkets presstjänst, men det visar sig svårt att att ta fram en exakt siffra över vad stölderna kostar – Trafikverket kategoriserar dem under ”skadegörelse”, vilket rör en rad brott.

– De stulna skyltarna blir en kostnad – det är en upphandlad entreprenör som ska ersätta skylten, och det är arbetstid på det – så det är sådana kostnader vi kan lägga på annat, säger Per-Olof Sjölander på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.