– Vi tänker ju på barnen som har gått i skolan ett år och det känns grymt att de ska rivas upp från sin trygghet, säger Ing-Marie Bergman som projektledare och jobbar med integration och kommunikation i Älvdalens kommun.
Försvarsmakten ska använda anläggningen
Anledningen till att asylboendet ska stänga är, som SVT Nyheter Dalarna tidigare har berättat, att Försvarsmakten har beslutat att själva använda lokalerna från och med årsskiftet.
– När vi hyrde Trängslet för ett drygt år sedan fanns då möjlighet att hyra ett år till, men när vi ville göra det fanns inte den möjligheten kvar eftersom Försvarsmakten hade behov av anläggningen från årsskiftet, säger Joakim Jansson som är sektionschef på Migrationsverket.
Försöker hjälpa familjer att stanna kvar
Nu är det alltså nästan 150 personer som måste flytta som uteslutande är familjer, mer än hälften barn berättar Ing-Marie Bergman. Hon är en av dem som just nu letar med ljus och lykta efter nya boenden till de familjer som vill stanna kvar i kommunen. Och det är bråttom, för på måndag går de sista bussarna till Piteå Havsbad och Härnösand.
– Enligt skolan i Trängslet säger man att nästan alla vill stanna, det är ytterst få som inte vill. Och vi vill ju bli fler i Älvdalen, säger Ing-Marie Bergman.
Lagt upp vädjan på sociala medier
Bland annat har kommunen lagt upp en vädjan på sociala medier, där man frågar privatpersoner om de möjligen har en källarvåning, övervåning eller liten stuga på gården som de kan tänka sig hyra ut.
– Det har ringt många och vi har fått ett enormt gensvar på inlägget, det har delats flitigt, säger Ing-Marie Bergman.
– Det är ju bråttom, men vi jobbar från kommunalt håll för att hitta uppgifter om olika boenden och jag vet att det är många privatpersoner som fått vänner på Trängslet och som också försöker hjälpa på sitt håll.
Erbjöd omplacering till personalen på boendet
På boendet jobbar just nu ett team från Migrationsverket på cirka tio personer som har erbjudits omplacering, endast en har tackat ja och resten har sagts upp.
– I och med att vi lägger så är det arbete på annan ort som vi kan erbjuda, vilket betyder pendling från Älvdalen och därför har man tackat nej, säger Joakim Jansson som är sektionschef på Migrationsverket