Personalen flyr från barn- och ungdomspsyk i Mora

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår något av en personalflykt från barn- och ungdomspsyk BUP i Mora. Många anställda har eller kommer att säga upp sig.

Det handlar bland annat om bristande förtroende för ledningen, men också en oro över hur det ska gå när verksamheten organiseras om och privatiseras.

Flera olika anledningar

Enligt uppgifter till SVT kommer nästan alla psykologer att sluta under våren, läkare kommer bara finnas varannan vecka och arbetsterapeut saknas helt. Så beskrivs läget på BUP i Mora, och det som orsakat personalflykten verkar vara två olika saker.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Dels anklagas den tidigare ledningen för att medvetet ha manipulerat siffrorna över hur många som står i kö för att få hjälp, vilket har påverkat personalens förtroende för ledningen.

Framkallat oro

Dels ska verksamheten organiseras om och konkurrensutsättas. Vårdförbundet menar att detta framkallat en oro hos personalen som då väljer att gå till andra verksamheter, i första hand vuxenpsyk.

I klippet hör du Marion Vaeggemose från Vårdförbundet i Dalarna samt regionrådet Sofia Jarl (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Mer i ämnet