Plast, kläder och husgeråd är exempel på sådant som fanns i lägret som Skistar brände upp. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Planer på att elda upp läger skulle ha föranmälts

Uppdaterad
Publicerad

Skistar skulle inte bara ha hört av sig till polisen och kronofogden innan de eldade upp migrantlägret i Lindvallen, utan också skriftligt ha förhandsanmält planerna till miljökontoret.

Lägret eldades upp i Lindvallen i Sälen i början av veckan, men någon anmälan har inte kommit in till miljökontoret. I lägret fanns till exempel plastprodukter som inte brukar få eldningstillstånd på grund av miljörisker.

Skulle gjort miljöanmälan

Bara rent trä brukar få tillstånd för att eldas upp, säger en av kommunens miljöinspektörer Andreas Ekström till SVT Dalarna.

– Man måste göra en så kallad C-anmälan till miljökontoret för att få elda på det sätt som skett, säger Ekström.

Har Skistar eller någon enskild person gjort någon sådan anmälan till er?

– Nej, det har inte kommit någon sådan till oss.

Skulle ni i så fall gett tillstånd för att elda till exempel plast?

– Sannolikt inte, det brukar vi inte göra, säger Andreas Ekström.

Berörda parter skulle hörts

I lägret fanns allehanda saker som var av annat material än trä, det framgår av SVT:s bilder från platsen. Plast, tyg, metall, eventuella oljor och kemikalier samt annat som inte var av trä skulle alltså ha plockats bort från lägret och lämnats in till återvinningscentralen för eventuell destruktion av det som inte går att återvinna.

Dessutom skulle de enskilda personer som berördes av bränningen ha beretts tillfälle att yttra sig över planerna, vilket alltså inte heller kunnat ske eftersom det inte kommit in någon anmälan.

Miljökontoret undersöker

Miljökontoret i Malung-Sälens kommun har därför börjat undersöka händelsen med syfte att ta reda på om något miljöbrott har begåtts.

C-anmälan

* Miljöfarlig verksamhet delas in i tre klasser, A, B eller C, där A är den mest miljöfarliga.

* Den som bedriver miljöfarlig verksamhet kan ha tillstånds- eller anmälningsplikt för sin verksamhet. Närmare 6.000 företag i Sverige måste ha tillstånd. Vilken typ av verksamheter som berörs framgår av bla miljöprövningsförordningen (2013:251).

* Miljöfarlig verksamhet klass A eller B behöver tillstånd. Klass C behöver bara anmälas till kommunen, men miljökontoret kan utfärda särskilda krav eller instruktioner på hur verksamheten får bedrivas. Kommunen ska genast skicka en kopia av anmälan till länsstyrelsen.

* Anmälan måste vara skriftlig och göras i förväg för att myndigheterna ska få möjlighet att göra en bedömning av miljöfaran innan verksamheten eller åtgärden påbörjas eller vidtas.

* De statliga och kommunala myndigheter samt organisationer och enskilda som kan ha ett särskilt intresse i saken skall på lämpligt sätt och i skälig omfattning beredas tillfälle att yttra sig över en anmälan.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.