Polisen om säkerhet vid gruvhål: ”Det här borde skötas av en annan myndighet”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen och länsstyrelserna delar på ansvaret för stängsling av gamla gruvhål – hål där människor och djur riskerar att skadas. För polisen kostar uppdraget både tid och pengar och man skulle hellre se att ansvaret låg någon annanstans.

– Det här är inte den renodling av verksamheten som vi efterfrågar, säger Mats Lagerblad, kanslichef på polisen i Dalarna.

Enligt en lag från 50-talet är det länsstyrelserna som är huvudmän för stängsling av gruvhål. Däremot är det polisens uppgift att anmäla ärenden som kan vara i behov av stängsling till länsstyrelsen. I det uppdraget ingår att samla in underlag, dokumentera och ta fram förslag på åtgärder.

Det är sedan länsstyrelsen som fattar beslut, för att sedan lämna över till polisen för verkställande – alltså att genomföra själva stängslingen.

– Det är kostsamt att göra de här stängslingarna, vilket gör att man måste göra en rimlighetsbedömning utifrån om det är en uppenbar fara för människor och husdjur eller inte, säger Mats Lagerblad och fortsätter:

– Södra Dalarna, norra Västmanland och norra Örebro län är kanske de delar i landet som har flest gruvhål, så det faller på sin orimlighet att allt skulle stängslas in.

”Många olika steg”

Vid Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg utanför Borlänge har man försökt få 300 meter stängsel åtgärdat, men det har inte hänt något på fem år, hur kan det bli så?

– Det är många olika steg i det här, men jag vet att ärendet som rör äventyrsgruvan är långt framme i processen, så sannolikt är vi ganska nära ett genomförande där.

Men ska det ta fem år från en anmälan tills något händer?

– Det beror ju återigen på vilket skick det varit i och om det är en uppenbar risk i alla delar, så i det enskilda ärendet kan jag inte svara på det.

I klippet: Polisens Mats Lagerblad berättar hur polisen ser på ansvaret för stängsling av gruvhål och viljan att släppa ansvaret till någon annan.

DE HAR ANSVAR FÖR GRUVHÅLEN

Det är staten som ansvarar för gamla gruvhål. Mer specifikt ligger ansvaret hos länsstyrelsen och polisen.

Om ett övergivet gammalt gruvhål utgör en ”uppenbar fara för människor eller husdjur” är det staten som ska bekosta stängslet kring gruvhålet.

Det är polisens skyldighet att utreda farliga gruvhål och bekosta åtgärder. Länsstyrelsen tar beslut och ser till att det blir gjort.

Markägaren och kommunen har också en viss del av ansvaret. Till exempel är markägaren ansvarig för att människor inte utsätts för fara på grund av risker som kan kopplas till gammal gruvdrift. Kommunen är överlag ansvarig för att det finns skydd mot olyckor inom den egna kommunen.

Källa: Bergsstaten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.