Mannens plan var att bli upphämtad i Foskros, två mil söder om övre Hågåsjön där mannen sist hördes av. Foto: SVT Design

Norsk man försvunnen i Älvdalen – sökandet avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen avslutades sökandet efter den norska man i 60-årsåldern som anmälts försvunnen.

– Personen är inte anträffad men vår inriktning är att personen inte är vid liv, därför avslutas räddningsinsatsen, säger Mattias Henriksson, vakthavande befäl hos polisen.

Senaste kontakt med mannen var den 26 augusti. Han ska då ha haft proviant för en vecka med sig, men sedan dess varit okontaktbar vilket gjorde att polisen på lördagen beslutade att söka i området med helikopter. Efter att man då hittat mannens kanot och hundar vid Hågåån togs beslut om att inleda fjällräddning.

– Vi har hållit på med stora eftersökningar både i vatten och till skogs samt med helikoptrar och tyvärr inte hittat någon, säger Peter Persson.

Stor sökinsats under helgen

Fjällräddare med sökhundar och polis kallades ut till platsen efter att mannens kanot och hundar hittads vid Hågåån, i ett område som består av mycket svårtillgänglig terräng.

Efter att ha sökt under lördagen och söndagen avslutades insatsen vid 19-tiden på söndagskvällen. Det är ännu oklart vad som hänt mannen. Hundarna har tagits omhand. Mannens anhöriga har underrättats.

– Vi letar inte längre efter försvunnen person utan nu letar vi efter en kropp, därför har räddningsinsatsen avslutats, säger polisens Mattias Henriksson till SVT på måndagsmorgonen.

Under måndagen hittades en man död nära platsen där kanoten tidigare hittades. Enligt polisen rör det sig troligen om samma man som tidigare försvann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.