Fredrik Palm-Vestlund är drönaroperatör i Dalarna. Foto: Jonna Björnbom/SVT

Drönare är polisens nya verktyg i sökarbetet – letar försvunna personer från luften

Uppdaterad
Publicerad

Just nu arbetar polisen med ett projekt där man använder sig av drönare. Fredrik Palm-Vestlund är en av två drönaroperatörer i Dalarna som bland annat är med i sökandet efter försvunna personer.

Med hjälp av drönare, även kallat UAS (Unmanned Aerial System), får polisen genom Fredrik Palm-Vestlund och hans kollega ett nytt perspektiv som man tidigare bara fått från helikopter. Arbetet med drönare är än så länge ett projekt, men Fredrik tror att det kommer att bli allt vanligare med drönare i polisverksamheten framöver.

– Jag flyger vid eftersök av försvunnen person, och vid social oro för att skapa en lägesbild. Sedan kan jag också dokumentera skadeplatser eller brottsplatser uppifrån. Vi får en sann lägesbild där vi kan se vad som händer på en specifik plats, berättar han.

Han ser många fördelar med drönaren vid till exempel sökinsatser efter försvunna personer där han kan söka med värmekamera, precis som en polishelikopter, men på ett enklare sätt.

Kostar mindre

– Framförallt är ju kostnaderna en fördel jämfört med en helikopter. En helikopter kostar 15 000-20 000 kronor i timmen bara för flygmaskinen, medan en drönare kostar 125-150 kronor i timmen. Sedan är det ett väldigt buller från en helikopter, drönaren hörs inte alls på samma sätt, berättar Fredrik.

Han är själv också sakkunnig inom just eftersök och känner extra mycket för att kunna bidra i sökandet på det här nya sättet.

– Det är klart att det påverkar känslomässigt. Vi letar ju efter en anledning där vi kommit fram till att personer är i nöd, personer som inte är i nöd letar vi ju inte efter, säger Fredrik Palm-Vestlund.

Se videon där Fredrik visar polisdrönaren och se bilderna från värmekameran – ”I framtiden kommer var och varannan polisbil ha en drönare”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.