• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Populärt bland gymnasieelever att sommarjobba i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Sommarskolorna i länet börjar nu komma igång med sin verksamhet. I Falun har det blivit populärt bland gymnasieungdomar att jobba som handledare i Sommarskolan.

– Det har varit väldigt populärt de senaste åren, säger Moa Enarsson Bernard som leder verksamheten på sommarskolan i Falu kommun.

Runt 120 elever går i år sommarskola i Falu kommun. De jobbar i mindre grupper tillsammans med gymnasieungdomar som handleder grupparbetet.

De 35 handledartjänster som kommunen annonserat om hade i år runt 150 sökande. Att handledarjobbet ökat i popularitet tror Moa Enarsson Bernard beror på att information om att möjligheten finns.

– Yrket har blivit mer etablerat över tid och spridits allt eftersom, säger Moa Enarsson Bernard.

Jobbar i mindre grupper

Det är gymnasieungdomar från Falun som jobbar som handledare i Sommarskolan. Ett undantag är Filip Andersson som numera pluggar på KTH i Stockholm och som gör sitt andra år som handledare på sommarskolan i Falun.

– Jag tyckte det var väldigt kul att jobba tillsammans med eleverna och se dem lära sig saker, säger Filip Andersson.

Lektionerna hålls i mindre grupper om 2-4 elever där en handledare hjälper till vid behov.

Rebecca Bergquist pluggar extra matte under sommaren. Hon uppskattar arbetet i de mindre grupperna.

– Jag gillar inte riktigt att prata inför stor grupp när man ska förklara någonting. När det är en mindre grupp blir det roligare för mig, säger hon.

Hur är det att sitta inne nu när vädret är så fint?

– Det är lite tråkigt att missa värmen, men samtidigt har man så kul här inne så man glömmer det, säger Rebecca Bergquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.