Tida Jammeh och Ata Sherzad är (till vänster i bild) är med i projektet. Foto: Anders Hansson/SVT

Projektet ”vårdtalanger” skapar personal till vården

Uppdaterad
Publicerad

Genom att koppla ihop utbildningen SFI, Svenska för invandrare, med praktik inom vården har Falu kommun lyckats hitta fler vårdvikarier under sommaren. Samtidigt har de 15 eleverna också lärt sig svenska snabbare.

– Det är mitt första jobb, säger Tida Jammeh från Gambia. Det blir bra! Jag trivdes bra här tidigare när jag praktiserade och nu ska jag jobba här. Det går bra för alla är så hjälpsamma.

Löser sommarens personalbehov

77 personer med demens bor på Herrhagsgården som är Falu kommuns största demensboende. De flesta boende är mycket vårdkrävande och personalen är därför runt 150 personer, som nu ska ha semester. Då behövs många semestervikarier och det är där projektet ”Vårdtalanger” kommer in. Där får tidigare SFI-elever lära sig ännu mer svenska och får göra ett jobb som behövs.

– Det blir svårare och svårare att få tag på personal så det är fantastiskt när det kommer nya, säger Eva Jonsson som är en av tre enhetschefer på Herrhagsgården. En del som har kommit nu har inte ens tänkt att vård är något de vill hålla med, men efter praktiken har de blivit intresserade!

TV: Se inslaget om projektet Vårdtalanger

”Det känns jättebra att hjälpa till”

Deltagarna vi träffar är på introduktion inför sitt kommande vikariat.

Hur känns det att jobba inom vården?

– Det känns jättebra när man hjälpa kan dem som bor här, säger Ata Sherzad från Afghanistan. Jag känner dem egentligen inte, men jag tänker att det är ungefär som en familj och då måste man hjälpa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.