– Den här skogen är en del att ett unikt skogslandskap och har höga naturvärden. Hela svenska skogsrörelsen vill stoppa avverkningen, säger Dima Litvinov talesperson för Greenpeace.
Sveaskog påbörjade avverkning
Det är det statliga bolaget Sveaskog som äger skogen i Ore Skogsrike i Rättviks kommun. Området utsågs 2015 till extra skyddsvärd natur av Världsnaturfonden och hade enligt Naturskyddsföreningen 26 rödlistade arter.
I våras genomfördes en första avverkning av skogen. Sveaskog som använder sig av miljömärkningen FSC, hann avverka ett område på runt 20-30 hektar.
– Det är skandal, det är väldigt tragiskt. Och det här är mina skogar, dina skogar, som dom håller på att förstöra, säger Dima Litvino.
Mer avverkning kommer
Efter den initiala avverkningen finns planer på att avverka ytterligare delar av skogen. Dock finns ingen tidsplan på när det ska ske. I ett pressmeddelande på sin hemsida har Sveaskog kommenterat kritiken kring avverkningen såhär:
”Det skogsbruk vi bedriver är anpassat för att värna om den biologiska mångfalden i området. Att avverka delar av de besökta områdena påverkar inte deras (de rödlistade arternas) förekomst på lång sikt eftersom så stora delar sparas, det är också de mest värdefulla delarna som sparats”.
Läs mer: Miljömärkt företag högg ned skyddsvärd skog
Just nu tältar aktivister i skogen och håller vakt för att förhindra den fortsatta avverkningen. Något som fått stor uppmärksamhet. Under onsdagen var journalister från både Dalarna men även utlandet på plats vid Brännvinsberget för att dokumentera händelserna.
– Vi stannar här så länge det behövs säger Litvinov.
Konflikt kring naturvärden
Enligt Litvinov på Greenpeace har flera storskaliga inventeringar gjorts i området av frivilliga biologer. Dessa har kunnat påvisa att området har höga naturvärden och bör bevaras.
– De avverkar mycket skyddsvärdar skogar och bidrar kraftigt till utarmning av den biologiska mångfalden, säger Litvinov.
Enligt Sveaskogs områdeschef Anders Almäng har bolaget genomfört en egen inventering. I den har man inte hittat några höga naturvärden och därför har man inga planer på att stoppa avverkning.
– Utifrån vår synvinkel gör vi rätt, vårt mål är också att ta hänsyn till den biologiska mångfalden, säger Almäng.
När Sveaskog anmälde att dom skulle avverka skogen gjorde Skogsstyrelsen en tillsyn, men ansåg inte att det fanns anledning att stoppa avverkningen.
– Vi noterar att det i de här fallen finns olika syn på naturvärdena i området, men när vi går tillbaka och ser hur vi handlagt ärendena kan vi inte göra någon annan bedömning än att vi följt de rutiner vi ska följa, skriver Rune Arvidsson på Skogsstyrelsen till SVT Dalarna.
Sveaskog bekräftar att de är medvetna om de rödlistade arter som finns på området, vilket de anser sig tagit hänsyn till.
”De rödlistade arterna förekommer främst på stubbar och död tallved. I samband med avverkningarna skapar vi därför medvetet ny död ved, vilket är en förutsättning för den långsiktiga överlevnaden för dessa skyddsvärda arter”,” skriver Sveaskog.
En fråga för politiken
Litvinov på Greenpeace menar att problemet sträcker sig ända upp på politisk nivå då man just nu diskuterar reglering och direktiven kring inventering av nyckelbiotoper. Medan dessa diskussioner pågår så kan skogsbolagen obehindrat fortsätta att avverka skog.
– Hur mycket pengar ska man egentligen pumpa från skogen utan att diskutera konsekvenserna? säger han.