Det finns många lagar som styr hur ett uppstoppat, eller monterat djur som det egentligen heter, får hanteras. Det beror bland annat på vilken art det är, när djuren monterades och vilka som haft det.
– Det är bra för att det ska inte förekomma någon handel som är olaglig, säger Pernilla Thalin som är parkchef för rovdjursparken i Orsa som nu snart är helt avvecklad.
Uppstoppade djur förstörs
SVT träffade tidigare i höstas brunbjörnen Diego som är ett av djuren som fått ett nytt hem i England. Flytt av ett levande djur är en lång process med mycket dokumentation – och liknande processer väntar nu även parkens uppstoppade djur som använts vid utställningar och liknande.
Men en del saknar dokumentation, som vissa gåvor som skänkts till parken för längesen, och får därför inte lämnas vidare. Andra saker har slitits rejält med åren och som parken inte ser går att ge bort. De sakerna kommer nu förstöras.
– En del är i ganska dåligt skick eftersom de har varit hos oss under lång tid och till exempel fungerat hos oss som ”känna på”-skinn, eller kranier som gått sönder, så då skickar vi det på destruktion istället, säger Pernilla Thalin.
”Hård lagstiftning kring uppstoppade djur” – ser mer i videoklippet om vad det är för uppstoppade djur i Orsa som nu ska få nya hem
Köp och försäljning av uppstoppade fåglar och djur
I grunden är allt förbjudet, men det finns många undantag, när det gäller försäljning av monterade (uppstoppade) djur, enligt Naturvårdsverket.
Det är till exempel förbjudet att annonsera, sälja, köpa eller byta fåglar som lever vilt inom EU:s europeiska territorium, vissa fridlysta djur (N/n-arter enligt bilaga 1 till artskyddsförordningen (2007:845)), djur och växter som omfattas av CITES-reglerna i rådets förordning (EG) nr 338/97 samt vilt som tillfaller staten (”statens vilt”).
Förbuden gäller alla levnadsstadier av levande och döda djur, hela eller delar, samt varor där djuret ingår.
Källa: Naturvårdsverket