Räddningstjänsten överger anrik brandstation

Uppdaterad
Publicerad

Efter 125 år lämnar Gästrike Räddningstjänst den anrika brandstationen ritad av Ferdinad Boberg 1891.

Det är en magnifik byggnad som Ferdinand Boberg ritade i Gävle innan han blev en världskänd arkitekt. Och det lilla slottslikande huset har symboliserat trygghet för gävleborna sedan slutet av 1800-talet. Men nu är det snart slut.

– Ska vi kunna samarbeta och utveckla vår verksamhet så är både den här platsen och de här lokalerna inte ändamålsenliga längre. Vi måste bygga för framtiden, säger Nestor Wallberg, förbundschef på Gästrike Räddningstjänst.

Allt under ett tak

Det nya projektet går under arbetsnamnet Räddningstjänstens hus och ska på sikt kunna samla alla blåljus under ett och samma tak om det skulle behövas. Den geografiska platsen är viktig.

– Det operativa perspektivet är väldigt viktigt för oss och vi tittar bland annat på närheten till bra vägsystem, därför är till exempel en lokalisering i närheten av E4 och E16 vid västra utfarten från Gävle bra. Det finns idag sex platser vi undersöker som skulle kunna stämma med våra operativa krav, säger Nestor Wallberg.

De platser som kan komma i fråga för Räddningstjänstens hus är vid Gävle bro, Ersbo, Hagaström, Teknikparken, Tolvfors eller intill hamnleden. All mark ägs av Gävle kommuns som också får stå för investeringen.

– Bara för vår verksamhet behövs det ungefär 100 till 120 miljoner. Det är en investering för kommun, men vi är ju en trygg hyresgäst, därför ser det ju annorlunda än om det var en arena eller något annat där man kan få problem med intäkterna som skulle byggas, säger Nestor Wallberg.

Hur ser tidsplanen ut?

– Om fyra till fem år hoppas jag att vi kan vara på en ny plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.