• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Råttor och människor trivs på samma platser, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex. Foto: Anticimex

Råttorna blir fler i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Råttor blir ett allt större problem i Dalarna. Förra året gjorde Anticimex nästan 400 saneringar, en ökning med nästan 80 procent mot året innan.

I hela landet ökade saneringarna med runt 10 procent. Men i Dalarna är den siffran mångdubbelt större.

– Råttor och människor trivs på samma platser och gillar samma sorts mat. Kommuner, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar behöver arbeta tillsammans och långsiktigt för att bekämpa råttor, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex i ett pressmeddelande.

Att råttorna ökar i antal oroar. Ett råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1 000 ungar per år. Dessutom kan råttor orsaka allvarliga skador på hus och egendom och kan bära på bakterier och virus som gör människor sjuka.

Så undviker du råttor

– Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.

– Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte.

– Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

– Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.

– Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där antalet råttor ökar.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.