Att ta hjälp av data från 1177 vårdguiden har varit till stod hjälp under pandemin menar Tobias Dahlström, analyschef region Dalarna. Foto: SVT

Regioner förutspår beläggningen på iva utifrån samtal till 1177

Uppdaterad
Publicerad

Data från 1177 vårdguiden har hjälpt flera regioner att förutspå sjukhusinläggningar under coronapandemin. I Dalarna har metoden visat sig vara väldigt träffsäker.

– Resultaten har varit över all förväntan, säger Tobias Dahlström, analyschef på Region Dalarna.

Det handlar om samtal till 1177 där patienter uppger typiska covidsymtom som hosta och feber. I Region Dalarna har samtalen tydligt speglat vårdbehovet på intensivvårdsavdelningen två veckor senare.

Dalarnas arbete, som pågått sedan i somras, bygger på en unik metod att förutse influensaepidemier som utvecklats av forskare vid Linköpings universitet.

Mer tid till planering

Metoden är fortfarande under utveckling men flera regioner har använt modeller av den under coronapandemin – bland annat Skåne, Kalmar, Jönköping, Stockholm och Östergötland.

– Det man vinner är att sjukvården får mer tid för planering vilket vi sett under pandemivåren. Tillförlitliga prognoser underlättar för sjukvården att omfördela vårdresurser genom att till exempel förbereda ivaplatser och skjuta upp icke livshotande ingrepp eller åtgärder, säger Armin Spreco, doktor i medicinsk vetenskap vid Linköpings universitet.

Provsvar och smittspårning

I Dalarna tittar analytikerna även på andra faktorer än samtal till 1177 för att göra metoden mer träffsäker. Det handlar om till exempel provsvar, smittspårning och information från smittskyddsläkare och kliniker.

– Den viktigaste biten med alla de här prognosmodellerna är att man ständigt jobbar med att utvärdera och uppdatera dem löpande. Man ska inte lita blint på metoden, men hittills har den varit väldigt träffsäker, säger Tobias Dahlström, analyschef på Region Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.