• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bengterik Busk/SVT

Regnbågstrappan återigen utsatt för skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Natten till idag utsattes återigen regnbågstrappan i centrala Falun, vid Holmgatan, för skadegörelse och vandalisering. Nazistiska organisationen NMR, Nordiska motståndsrörelsen, tar på sig skulden för dådet enligt sin sajt.

Jonny Gahnshag (S) kommunalråd i Falun säger efter vandaliseringen av trappan, i ett uttalande på sociala medier:

– Låt inte Holmtorget förvandlas till hatets plats. Som vi beter oss mot varandra och i den offentliga miljön, så blir Falun och våra känslor. Hög tid att välja väg: vill vi kränka och förstöra eller ta hand om varandra och vår stad? Hur du och jag agerar, pratar och skriver spelar roll, skriver han i ett inlägg på Facebook.

LÄS MER: Regnbågstrappan saneras

Till SVT Nyheter Dalarna vill han inte kommentera händelsen ytterligare, mer än att det är oklart om och när trappen ska återställas.

– Det är jättetråkigt det som händer och självklart ser vi till att staden är välvårdad. Det ska påbörjas en omfattande ombyggnad på den platsen, så i dagsläget kan jag inte ge några detaljer, säger Gahnshag.

Kommunen polisanmäler

Falu kommun meddelar på sin hemsida att trappan ska saneras och händelsen är polisanmäld.

– Falu kommun tolererar inte att man gör så här på kommunens egendom och trappan kommer nu att saneras, säger Linda Wallin närlingslivschef, Falu kommun.

Det är Falu kommun tillsammans med Magasinet och Centrala Stadsrum som står bakom konstprojektet Falun Walk of Art som startades år 2010, och som trappan är en del av.

Trappan väckte stor uppmärksamhet när den presenterades av konstnären Aje Thåli som gjorde den tillsammans med åtta ungdomar, Fyra elever från estetprogrammet och fyra nyanlända från IM språk.

LÄS MER: Regnbågstrappa nedstänkt

”Vi gör det till en bra grej”

Jon Bylund, engagerad inom Dala pride, är en av dem som engagerar sig i att få trappen återställd igen.

– Ja, hurra! Nu får vi måla trappen igen! Vi hade fantastiskt kul sist vi sanerade den och vi ser framemot att få göra den fin åter en gång. Vi har kul kring det här och gör det till en bra grej. Jag tror den här händelsen bidrar till att ännu fler engagerar sig i frågor som trappen faktiskt symboliserar; mångfald, gemenskap och bara sunt bondförnuft, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

LÄS MER: Familjen Kallurs prideflagga nedskuren – igen

LÄS MER: Rekordmånga deltog under prideparaden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.