En fästing kryper i en hand. Porträtt på smittskyddsläkare Fredrik Rücker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förra året rapporterades det in 600 fall av TBE i Sverige – rekordmånga. Hör Dalarnas smittskyddsläkare berätta mer i klippet. Foto: Erlend Aas / SCANPIX, Charlotte Pettersson

Rekordmånga fall av TBE förra året – smittskyddsläkaren i Dalarna: ”Sprider sig norrut”

Publicerad

En sammanställning från Folkhälsomyndigheten visar att den fästingburna sjukdomen TBE fortsätter att öka både i Sverige och i Dalarna.

Under 2023 rapporterades det in cirka 600 fall i landet.

– Det är en allvarlig sjukdom som det inte finns behandling för utan det enda sättet att skydda sig är genom bland annat vaccinering, säger Fredrik Rücker som är smittskyddsläkare i Dalarna.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Den kan ge långdragna eller bestående neurologiska besvär.

Rekordmånga fall av TBE

En sammanställning visar att det rapporterades in cirka 600 fall av TBE i hela landet förra året, vilket är rekordmånga. Även Dalarna slog nytt rekord med 10 fall.

– Det är ett lågt antal men trenden är ändå att det ökar och det beror på att fästingarna sprider sig norrut.

Fundera över vaccin

Enligt Folkhälsomyndigheten är det redan nu dags att ta ställning till vaccination mot TBE enligt regionernas smittskyddsenheter. Detta för att ha ett gott skydd till sommaren.

I Dalarna rekommenderas vaccin för de som vistas mycket i skog och mark söder om Borlänge tätort.

– Men i och med att många under sommaren reser till platser där det kan finnas TBE, både i Sverige och utomlands, ska man läsa på om de lokala rekommendationerna för de områden där man ska vistas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.