En man står framför en informationsskylt för ”Faluns skjutfält.” Skylten har varningssymboler, inklusive en märkning om livsfarliga områden. Bakgrunden visar en karta över området och andra säkerhetsanvisningar. Personen är klädd i militäruniform med en keps.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Direktriktad eld och granater som kommer från himlen”. Bataljonschefen berättar om varför allmänheten bör hålla koll på vad som gäller i området runt skjutfältet. Foto: Anton Ånell/SVT.

Rekordmånga stoppade vid skjutfält: ”I värsta fall så dör du”

Publicerad

Fem personer omhändertogs efter överträdelser på skjutfältet i Falun under en militärövning i helgen. Nu vädjar Dalregementet till allmänheten att hålla bättre koll på hur de rör sig i området runt skjutfältet.

Så många överträdelser har aldrig skett under samma tillfälle sedan Dalregementet återetablerades 2021.

Bataljonschefen Mattias Otterström tror att många falubor ser området runt skjutfältet som ett rekreationsområde, efter att Dalregementet avvecklades år 2000.

– Man är ute i skog och mark, vi ser inget annat syfte. Det är ett bra område att röra sig i, säger Mattias Otterström.

Ökad verksamhet

Men sedan återetableringen 2021 har verksamheten på skjutfälten ökat.

– Det innebär att allmänheten måste bli mer medveten om att det faktiskt pågår verksamhet här, säger Mattias Otterström.

Informerar på plats och online

När militära övningar sker informerar Försvarsmakten med skyltar vid vägarna in till skjutfältet, och även på sociala medier och Falu kommuns hemsida.

De fem personerna som omhändertogs i helgen har polisanmälts och misstänks för brott mot skyddslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.