robotfredrik och valdemar på Soltorgsgymnasiet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han har varit som en mentor och lagledare för oss” – hör hur Valdemar Embretsen, elev på Soltorgsgymnasiet i Borlänge och medlem i Aspeboda Science Club, inspirerats av ”Robot-Fredrik”. Foto: SVT

”Robot-Fredrik” väckte teknikintresse hos unga – Valdemar: ”En inspiration för oss alla”

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan omkom Fredrik Löfgren, också känd som ”Robot-Fredrik”, i en olycka. På Soltorgsgymnasiet i Borlänge minns flera lärare sin tidigare elev – samtidigt som ungdomar som inspirerats av Fredrik nu börjar på gymnasiet.

– Han var en stor inspiration för oss alla, säger Valdemar Embretsen, elev på Soltorgsgymnasiet.

På Soltorgsgymnasiet i Borlänge minns lärare Fredrik som en person som var unik båda utifrån sin prestation i skolan och sättet han var som människa.

– Han hade en bredd som var helt unik. Det är ett hårt slag för alla här att en sån fantastisk människa inte är med oss längre, säger Mats Loman, lärare i samhällskunskap och historia vid Soltorggymnasiet.

Lego-tävlingar på Science Center

2047 Science Center i Borlänge har under många år samarbetat med Fredrik Löfgren.

– Det hela började redan när han i 10-årsålderna var med i våra första robottävlingar. När Fredrik gick på Soltorgsgymnasiet så handledde jag honom i hans gymnasiearbete, säger Röde Nyström, pedagog och projektledare för First Lego League vid 2047 Science Center.

Domare och föreläsare i Dalarna

Fredrik har sedan dess deltagit vid flera arrangemang i Dalarna. Enligt Röde Nyström har han trots sin karriär som forskare och företagsledare haft en vilja att bidra på olika sätt i hemtrakterna där allt började.

– Under flera år har han varit både domare och ibland deltagare i våra tävlingar med legorobotar och han har också varit en uppskattad föreläsare på våra teknikmässor, säger Röde Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.