I början av nästa vecka tror Sofia Nordin, samordnare för blodcentralerna i Dalarna, att blodlagret kommer att ligga på önskade nivåer igen. Foto: Niko Ago/SVT

Rusning till blodcentralen efter larmet om blodbrist

Uppdaterad
Publicerad

Från akut blodbrist till optimism och ljusa prognoser. Efter inslaget i SVT Dalarna om akut blodbrist i länet har både nya och redan befintliga blodgivare strömmat till blodcentralerna.

Enligt Sofia Nordin, samordnare för blodcentralerna i Dalarna, märktes en tydlig skillnad efter att blodbristen uppmärksammats.

– Vi fick jättefin respons vilket vi är jätteglada för. Vi fick in många intresseanmälningar från nya blodgivare och de lediga tider vi hade blev fullbokade på en gång, säger hon.

Nu råder optimism och prognosen är att blodlagret kommer vara uppe på önskade nivåer i början på nästa vecka.

– Vi bevakar våra lager dagligen och vet ungefär vad som brukar gå åt och så vill vi ha en buffert utöver det. Så det ser positivt ut, säger Sofia Nordin.

Blodgivare. Biomedicinsk analytiker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till blodcentralen där Torbjörn Forsberg lämnar blod för 31:a gången. Foto: Niko Ago/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.