Foto: TT

Så kan du straffas om du trotsar eldningsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Det varma, torra vädret har medfört att det råder eldningsförbud i stora delar av landet. Men vad händer om man trotsar förbudet? Det kan bli böter – eller fängelse om brottet är grovt.

Det råder eldningsförbud i hela Dalarna och på flera andra håll i landet efter den senaste tidens sommarvärme. Om en person brutit mot eldningsförbudet kan vem som helst göra en anmälan till polisen om det. Det kan till exempel vara räddningstjänsten som gör den.

De lagar och regler som gäller vid eldning utomhus eller brand i vegetation är bland annat kapitel 13 i brottsbalken om allmänfarliga brott och tionde kapitlet i lagen om skydd mot olyckor (LSO). Enligt LSO ska den som uppsåtligen, eller av oaktsamhet, har brutit mot förbudet dömas till böter.

Kan ge fängelse

Men de juridiska turerna kring vad som händer om man trotsat eldningsförbudet är dock inte helt enkelt enligt Per Stridde, insatsledare vid Räddningstjänsten Dala-Mitt.

– Jag vet att det finns något fall där man inte dömdes för att man har brutit mot eldningsförbudet, däremot blev man dömd för allmänfarlig vårdslöshet. Så frågan är om det är själva eldningsförbudet som slår hårdast eller den allmänfarliga vårdslösheten. Det är ju vad det är – väldigt vårdslöst, säger Per Stridde.

Om man har gjort sig skyldig till allmänfarlig vårdslöshet gäller lagen om allmänfarliga brott och då kan man dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Är brottet grovt kan man få fängelse i högst två år, enligt lagen om allmänfarliga brott.

– Det är ett antal kriterier som måste var uppfyllda för att det ska anses som ett brott. Allmänfarlig vårdslöshet handlar om vad som hände, vad som kunde ha hänt och vad man har för uppsåt, säger Stefan Wickberg, presstalesperson Polisen Begslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.