Det finns inga regler på hur långt eller kort du ska behöva gå för att ta dig brevlådan. Foto: Jessica Gow/TT

Så långt är rimligt att ha till din postlåda

Uppdaterad
Publicerad

Det är Post- och telestyrelsens allmänna rekommendationer för postutdelning som bestämmer hur Postnord jobbar och där finns det råd, men inga regler för hur posten ska utdelas på landsbygden.

Det finns inget som reglerar maxavståndet till postlådan. Personer som bor i Dalarna, Gävleborg, samt i norrlandslänen är de som har allra längst till sin postlåda om man tittar på hela landet, enligt en rapport från Post- och telestyrelsen från 2017.

I Dalarna finns det 35 avlämningsställen, alltså postlådesamlingar, som ligger mer än en mil från adressatens boende. Minst 35 personer har alltså mer än en mil till den egna postlådan. Tittar man på hela landet är det här antalet 460 postlådesamlingar. 

Finns rekommendationer

Det är Post- och telestyrelsens allmänna råd för postutdelning som styr hur Postnord ska bedriva sin verksamhet. Där finns rekommendationer om utdelning utanför tätort som säger att avståndet mellan postlådesamlingar ska vara minst 200 meter och att utdelning längs sidovägar endast sker ”om det finns minst två postmottagare som är stadigvarande bosatta eller verksamma per kilometer sidoväg”.

Kan vara rimligt med lång väg till postlådan

Post- och telestyrelsen menar att det enligt de rekommendationerna är rimligt att personer på landsbygden kan ha flera hundra meter, ända upp till flera mil, till sin postlåda om de bor ensligt långt ifrån brevbärarens ordinarie rutt. 

På landsbygden är det därför vanligt att postlådor placeras i postlådesamlingar i direkt anslutning till lantbrevbärarens färdväg och inte vid tomtgränsen.

Om man är gammal eller har ett funktionshinder och inte kan ta sig till postlådesamlingen, kan man ansöka om ”Posttjänst i glesbygd”, då kan Postnord behöva dela ut posten i en låda vid tomtgränsen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.