För att få sälja vildsvinskött som privatperson måste man gå två utbildningar som innehåller bland annat grundläggande livsmedelshantering och registrera sig hos länsstyrelsen i det län man är folkbokförd i. När drygt tre månader gått efter att det blev möjligt för jägare att registrera sig har nästan 1 500 personer i Sverige anmält sig, och av dem finns 27 personer i Dalarna.
– Jag tolkar statistiken så att vildsvinsstammen är mindre och inte ett så stort problem i Dalarna som i andra län söderöver, därmed är inte jakten lika stor i Dalarna som längre söderut, säger Ulf Larsson, projektledare och nationell samordnare för länsstyrelsernas uppdrag att se till att mer vildsvinskött ska nå konsumenterna.
”Stammen kommer troligtvis att öka framöver”
Erik Nilsson vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarna tror inte heller att jägare i Dalarna är mindre intresserade än andra av att sälja kött.
– Det skjuts många fler vildsvin söderut, helt enkelt. Sen vet vi ju inte hur det ser ut framöver. Vildsvinsstammen kommer troligtvis att öka här, men vi får se var det landar när den stabiliserat sig, säger han och fortsätter:
– Förhoppningen med den här regeländringen är ju att köttet kan komma ut mer på marknaden. Alternativet har varit att slänga bort köttet många gånger, men nu finns möjligheten att sälja det. Det är bra kött, säger Erik Nilsson.
Så ser siffrorna ut län för län – se faktarutan under videon nedan.
SÅ Många har anmält sig för att sälja vildsvinskött:
Län – Antal anmälda (11 februari 2024)
Västra Götaland – 281
Stockholm – 217
Skåne – 137
Uppsala – 127
Östergötland – 89
Södermanland – 86
Örebro – 78
Kalmar – 76
Kronoberg – 75
Halland – 72
Jönköping – 70
Västmanland – 52
Värmland – 36
Blekinge – 32
Dalarna – 27
Gävleborg – 24
Västernorrland – 3
Västerbotten – 3
Jämtland – 1
Norrbotten – 1
Gotland – 0
Totalt 1 487
Källa: Länsstyrelserna